BM, 2013’te global ekonomide yeni bir kriz bekliyor

BM, 2013’te global ekonomide yeni bir kriz bekliyor

Birleşmiş Milletler ‘2013 Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler’ (WESP) raporunda ekonomi için endişelerini getirirken, birçok ülkenin resesyona girebileceği uyarısında bulundu.

Bazı Avrupa ülkelerinin resesyonda olduğu ifade edilen raporda, çözüm için uluslararası koordinasyonun önemli bir etken olduğu vurgulandı.

Raporda 2012 yılı ekonomisindeki gelişmenin beklentilerin altında geçtiği ifade edilirken bu durağanlığın önümüzdeki iki yılda da devam edeceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü (UN/DESA) ile 5 farklı BM kurumu tarafından hazırlanan raporun sonucu basın mensuplarına duyuruldu.

Rapora göre ekonomik büyümenin 2013’te yüzde 2,4, 2014′ te ise yüzde 3,2 olması öngörülüyor. Raporu hazırlayan komitenin başkanı Robert Vos, 2008’de yaşanan ekonomik krizinden sonra başlayan işsizlik sorunun çözülebilmesi için 5 yıldan fazla bir zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Avrupadaki ekonomik krizin, ABD’deki ‘mali uçurum’un ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın yeni bir küresel krize neden olabileceğini ifade eden Vos “Her bir risk, küresel üretimi yüzde 1 ile 3 arasında azaltabilir.” dedi.

Gelişmekte olan ülkelerin taleplerinin azalması ABD, Japonya ve Avrupa ekonomisini olumsuz etkiliyor. Çin’de bile yatırım taleplerinin azaldığına dikkat çekildi. En düşük gelirli ülkelerin mevcut ekonomik durumu iyi kaldırdığını ama bundan sonraki süreçte ise bu ülkelerin de bazı sıkıntılar yaşayacağına değinildi.

Ekonomi politikalarında değişiklikler yapılması gerektiği belirtilen BM raporunda, özellikle yeni iş istihdamların sağlanmasının şart olduğu ifade edildi. Mali politikaların kısa dönem çözüm önerileri olarak değil, orta vadeli olarak düşünmenin gerekliliği belirtildi.

Mali politikaların uluslararası işbirliği ile hazırlanmasının önemine de dikkat çekildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.