Bloomberg: Erdoğan zaferi iş dünyasına zulüm için kullanırsa güven hasar görür

Bloomberg: Erdoğan zaferi iş dünyasına zulüm için kullanırsa güven hasar görür

Ekonomi dünyasının yakından takip ettiği Bloomberg News, seçim sonrası yayınladığı editöryal yazısında Türkiye ekonomisi konusunda duyduğu endişeleri dile getirdi.

“Türkiye’nin yönetimi sadece Erdoğan’ın değil” başlıklı yazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim zaferini nasıl kullanacağının önemine dikkat çekti. Başyazıda, Erdoğan’ın Türkiye’deki kaosu avantaja dönüştürdüğüne vurgu yapıldı.

Seçim sonuçları için ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisi şaşırtıcı bir zafer kazandı’ nitelemesinde bulunan Amerikan kuruluşu, “Ama partisinin bu zaferi, tek bir kişinin yönetimi altında değil” uyarısında bulundu. Seçim zaferinin iş dünyasına karşı zulüm olarak kullanılması halinde ekonomik güvenin hasar göreceği vurgulandı.

“AKP’NİN GÖREVİ OTOKRASİ DEĞİL”

Yazıda, “Erdoğan bu zaferi, sadece kendi gücünü yoğunlaştırmak için kullanırsa, bu umutların hepsi boşa çıkar. AKP’nin görevi, istikrarlı bir hükümet ve doğudaki savaşı bitirmek, otokrasi değil. AKP’nin takip edeceği en iyi yol, Kürtlerle barış sürecini başlatıp, ekonomi yönetimi güvenini tekrar sağlamasıdır.” ifadelerine yer verdi. Bu güvenin “Son iki yıldır Erdoğan’ın müdahaleleri sonucu kötü hasar gördüğünü” belirten Bloomberg, “Şayet Erdoğan bu zaferi, siyasi düşman olarak gördüğü iş dünyasına zulüm etmek için kullanma izini olarak görüyorsa, güven tekrar bozulacaktır” ifadeleri kullandı.

Erdoğan’ın saygın ekonomi ekibini, ‘faiz artırımı enflasyonu artırır düşüncesi taşıyan birisi ile değiştirebileceğine’ dikkat çekildi.

Editöryal ekip tarafından kaleme alınan yazıda “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan siyasi dehası ile Türkiye’nin yavaşlayan ekonomisi için duyulan endişeleri minimuma indirerek, daha çok AK Parti’nin meclis çoğunluğunu kazandığı seçimlere odaklandı. Erdoğan, Türklerin korkunç olarak nitelediği, Kürtlerle olan savaşı tekrar başlattı. Aynı zamanda Suriye’deki iç çatışmalar Türkiye sınırlarına sıçradı, IŞİD’in terörist saldırılarına maruz kaldı. Erdoğan bu şiddeti kendine avantaj olarak dönüştürerek, seçmenlerin, güçlü bir hükümet ve kaos arasında tercih yapmaları konusunda ikna etti. Sonuçta Erdoğan büyük çoğunluğu, milliyetçilerden ve HDP’den olmak üzere 4 milyonda fazla oy aldı” denildi.

HDP’nin tekrar meclise girmesini ‘parlak bir sonuç’ olarak değerlendiren Bloomberg, “En önemlisi HDP meclise geri döndü. Bu da seçimde açılan yaraları iyileştirebilir. Sonuçlar aynı zamanda Rusya’nın aksine Türkiy’de hala anlamlı bir demokrasinin olduğunun altını çizdi. Erdoğan, yeni anayasanın tekrar yazılması için gerekli olan salt çoğunluğu alamadı” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan’ın, Anayasa’yı tekrar değiştirmeye çalışabileceği veya ülkeyi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yönetebileceği iddia edilen yazıda “O, kutuplaşmanın seçimi kazanmasına yardımcı olabileceği kurnazlığına sahip olabilir ama o kutuplaşma, yönetim için herhangi bir kolaylık sağlamaz” denildi.

Erdoğan’ın Kürtlerle müzakereleri ve piyasa temelli ekonomik reformları tesis etme çabalarının üzerinden çok uzun bir zaman geçmediğine dikkat çeken Bloomberg, Türkiye başarısının, Erdoğan’ın bu tarz liderliğe dönmesine bağlı olduğunu yazdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.