Bitcoin resmi para birimi oldu

Bitcoin resmi para birimi oldu

El Salvador, Bitcoin’i resmen yasal ödeme aracı olarak kullanmaya başlayan dünyadaki ilk ülke oldu. Yeni yasaya göre Bitcoin’i kabul etmeyen işletmeler cezalandırılacak. Söz konusu yasa yürürlüğe girerken tartışma ve protestoları da beraberinde getirdi.

Hükümet, uygulamanın ekonomiye katkı sağlayacağını, yurt dışındaki vatandaşların, özellikle de ABD’de yaşayan El Salvadorluların ülkeye para gönderirken ödenen havale komisyonlarını ortadan kaldıracağını savunuyor.

3 Bitcoin yani yaklaşık 155 bin dolar yatırım yapan yabancılara ise oturma izni verilecek.

Haber sonrası Bitcoin bugün sabah saatlerinde yüzde 1,8 yükselişle 52 bin 600 dolara ulaştı.

HER EL SALVADOR VATANDAŞINA 30 DOLARLIK ÜCRETSİZ BITCOIN

El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele

El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, Bitcoin’in resmi para birimi olarak kabul edilmesinin ekonomiyi canlandıracağını söyledi.

Nayib Bukele ayrıca aldıkları kararla yurt dışında yaşayan El Salvadorluların ülkelerine para göndermelerinin de kolaylaşacağını belirtti.

Ülke yönetimi, bu yolla ABD’den yapılan havale komisyonları için harcanan yıllık 400 milyon dolardan tasarruf sağlamayı amaçlıyor.

Orta Amerika ülkesi El Salvador’a geçen yıl yurt dışından yapılan havaleler 6 milyar doları buldu. Söz konusu rakam gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 23’üne denk geliyor. Bu, dünyadaki en yüksek oranlardan biri.

Hükümet, kripto para birimini tanıtmak için ulusal dijital cüzdana kaydolacak her El Salvador vatandaşına 30 dolarlık ücretsiz Bitcoin verileceğini duyurdu.

KARARA ELEŞTİRİLER

Muhalifler ise Bitcoin’in kara para aklamanın önünü açacağını ve kontrolün imkansız olduğunu öne sürüyor.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) da, El Salvador’un kararına şüpheyle yaklaştıklarını açıkladı.

Kripto para biriminin savunucularından olan Devlet Başkanı Nayib Bukele’nin Bitcoin Yasası’nı onaylamasının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, El Salvador’un kredi notunu düşürdü.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan 6,5 milyon nüfuslu El Salvador’da ülke nüfusunun üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Yaklaşık 2 milyon El Salvadorlu yurt dışında yaşıyor.

KREMLİN: RUSYA BITCOIN’I TANIMAYA HAZIR DEĞİL

Orta Amerika ülkesi El Salvador’un, kripto para birimi Bitcoin’i yasal para birimi olarak kullanmaya başlamasına bir tepki de Rusya’dan geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın Bitcoin’i bir ödeme sistemi olarak tanımaya hazır olmadığını belirterek, “Rusya’nın bu tür adımlara hazır olmadığı açık. Şimdiye kadar bu tür adımları atmak için en ufak bir neden de bulunmuyor.” dedi.

Kripto paraların geleneksel mali araçlarla bir tutulmaması gerektiğini savunan Peskov, “Bu tür kısmi para birimlerini mali araçlarla bir tutmak ekonomik sisteme yalnızca zarar verir.” diye konuştu.