Biden bütçesi beraberinde bazı belirsizlikler getirdi

Biden bütçesi beraberinde bazı belirsizlikler getirdi

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz günlerde Philadelphia’da ABD bütçesini resmen açıkladığında, yetki reformu olan siyasi futbolu doğrudan hedef aldı. Başkan, “Social Security ve Medicare’i herhangi bir değişiklik olmadan koruyacağımı garanti ederim” dedi.

Ancak analistler, yaklaşan eksikliklerin bu taahhütleri teste tabi tutacağını söylüyor.

“Gerçekten iki seçenek, çok basit. Boston College Emeklilik Araştırmaları Merkezi’nde dış ilişkilerden sorumlu müdür yardımcısı Andrew Eschtruth, giren gelirleri artırabilir veya ödenen yardımları azaltabilirsiniz” dedi.

Eschtruth, “Başkanın bütçesi, kesinlikle herhangi bir yardım kesintisi teklif etmeyeceğini ve Kongre tarafından önerilen herhangi bir yardım kesintisine karşı çıkacağını söylemek dışında herhangi bir ayrıntıya girmedi” diye ekledi.

Ethnic Media Service’i, konuyu uzmanlar aracılığı ile masaya yatırdı.

Biden, ülkenin popüler Sosyal Güvenlik programının gelecekte istikrarlı bir mali temele sahip olmasını sağlamak için yüksek gelirli işçilerin daha fazla vergi ödemesini istiyor. Sosyal Güvenlik, bu ülkedeki emeklilik ve maluliyet gelir sistemlerinin belkemiğidir ve 65 milyondan fazla kişiye enflasyona göre ayarlanmış yardımlar sağlar.

Eschtruth’a göre, gelen bordro vergilerine dayalı olarak program, 2035 yılına kadar tüm faydaları ödemeye devam edebilir ve bu noktada, faydaların yalnızca yaklaşık %80’ini ödeyebilecektir.

Eschtruth, potansiyel bir seçeneğin vergiye tabi gelir üzerindeki 160.000 $’lık sınırı kaldırmak olduğunu ve bunun da öngörülen açığın beşte üçünü karşılayacağını söylüyor. İşverenler dahil herkese %1,7’lik sabit bir vergi koymak bunu ortadan kaldıracaktır. Bu çözümlerin hiçbiri masada değil.

“NE OLACAĞINI BİLMEK İMKANSIZ”

Anayasaya göre, Kongre bütçe yetkisine sahiptir, bu nedenle Başkan onlara bütçesini geçirme emri veremez. Capitol Hill’de uzun yıllar çalışmış önde gelen bir ekonomist, onları ikna etmesi gerektiğini söylüyor.

Bütçe ve Politika Öncelikleri Merkezi Baş Ekonomisti Chad Stone, “Başkan Biden, 21. Yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri’nin ihtiyaçlarını karşılamanın şu anda sahip olduğumuzdan daha fazla gelir ve daha cesur program girişimleri gerektirdiğini kabul eden vizyoner bir bütçe teklifi sundu” diyor.

Geçen yılın bütçesi parkta yürüyüş değildi. “Başkan’ın ‘İstediğim bu’ dediği ve Kongre’nin ‘İşte buradasın’ dediği gibi değildi. Buna rağmen Stone, pek çok iyi yasanın geçtiğini söylüyor.

“Açıkçası Cumhuriyet kontrolündeki Meclis’te ne olacağını bilmek imkansız” dedi.

Stone, Kongre’nin her yıl birçok programı finanse etmek için oy kullandığını belirtti. Bu isteğe bağlı harcamadır. Sosyal Güvenlik, Medicare ve Savunma bütçesinin büyük bir kısmı gibi bazı şeyler özel vergilerle ödenir. Bu programlar zorunlu harcamalardır.

“İşlerin nasıl gelişeceğini gerçekten bilmiyorum. İlginç zamanlarda yaşıyoruz” diyen Stone, Ukrayna’ya desteğin bütçeyi zorlamayacağını ve her iki tarafın da hemfikir olduğu tek yerin Çin olduğunu sözlerine ekledi.

SAVUNMA HARCAMALARI VE AILELERE YAPILAN YARDIMLAR

Biden’ın savunma harcaması talebi geçen yıla göre 35 milyar dolar artarak 842 milyar dolar oldu. Savunma yetkilileri bunu “şimdiye kadarki en büyük, nominal dolarlık barış zamanı bütçesi” olarak adlandırıyor. Enerji Bakanlığı’nın nükleer silahları yükseltmesi için 44 milyar dolar daha eklerseniz, toplam 886 milyar dolar eder. Bu, geçen yıl sosyal refah için harcanan 1,3 trilyon dolardan daha az.

Elizabeth, “Bütçe çocuklara, ailelere, yaşlılara, işçilere, özellikle düşük ve orta gelirlilere gerçekten önemli bazı yatırımlar yapılmasını öneriyor ve bu özellikle önemli bir an, çünkü pandemi dönemi programlarının çoğu yavaşlıyor” diyor Elizabeth. Washington’daki Hukuk ve Sosyal Politika Merkezi’nde sosyal politika direktörü olan Lower-Basch.

Gıda, çocuk bakımı ve sağlık hizmetlerinin maliyetlerinin artmaya devam ettiğini söyledi. “Yani aileler sıkıntıyı hissediyor. Başkanın bütçesi, Amerikan kurtarma planının bir parçası olarak 2021’de uygulamaya konulan artırılmış çocuk vergisi kredisini geri getirmeyi teklif ediyor.

Biden bunu kalıcı olarak geri getirmek istiyor. Düşük gelirli aileler ve Uygun Fiyatlı Bakım Yasası (ACA) kapsamında ücretsiz sigortaya hak kazanmak için çok fazla kazanan bireyler için “Kapsam Arasındaki Boşluğu” kapatmak istiyor.

Lower-Basch, Biden’ın bütçesinin tüm eyaletlerin doğum sonrası kadınlar için Medicaid’i 12 ay süreyle genişletmesini gerektireceğini söyledi. Şu anda 11 eyalet Medicaid’i genişletmedi ve Başkan’ın önerisi onların bunu yapmasını gerektiriyor.
“Bütçe ayrıca yaşlılar ve engelliler için 10 yıl boyunca 150 milyar dolar daha yatırım yapılmasını gerektiriyor, böylece bakımevinde bakılmak yerine evde veya toplum ortamlarında bakım alabilecekler” dedi.

GIDA GÜVENLİĞİNE YATIRIM

Biden’ın bütçesi, okul yemekleri de dahil olmak üzere federal beslenme gıda güvenliği programlarına yüksek öncelik veriyor. WIC programı, yeni annelere bebek maması ve hamile kadınlara yiyecek sağlar.

Başkanın yapmayı hedefledikleri arasında çalışanlar için 12 haftalık ücretli aile ve sağlık izni yer alıyor. Çocuk Bakımı ve erken çocukluk programları, çocuk bakımı için 10 yılda 600 milyar dolar gibi büyük artışlar elde edecek. On altı milyon çocuk uygun fiyatlı çocuk bakımı alacak ve dört milyon 4 yaşındaki çocuk anaokuluna gidecek.