Bernanke: “ABD istihdam piyasası kazanımlara rağmen zayıf”

Bernanke: “ABD istihdam piyasası kazanımlara rağmen zayıf”

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ”istihdam piyasasının üç aydır önemli kazanımlarına rağmen zayıf kalmayı sürdürdüğünü” söyledi.

Bernanke, National Association for Business Economics konferansında yaptığı konuşmada, Fed’in mevcut politikalarının büyümenin desteklenmesine katkıda bulunacağını, istihdam piyasasında daha fazla istihdam yaratmanın güçlü tüketici ve işletme talebini gerektireceğini belirtti.

İstihdam piyasasındaki kazanımların tüketici güveninde ve gelirlerde artışa yol açtığını ifade eden Bernanke, ”Bu konuda henüz ikna edici bir gidişat göremedik. Fed’in gelecekte ne yapacağına karar vermede ihtiyatlı olması gerekiyor” dedi.

Bernanke, ılımlı ekonomik büyüme ve işsizlikteki hızlı düşüş birleşiminin şaşırtıcı olduğunu, bunda resesyon sırasında çok fazla işçi çıkaran işletmelerin hızla istihdam yaratmasının ve hükümetin revizyonlarının geçen yıl için güçlü ekonomik büyümeyi göstermesinin etkisi olabileceğine işaret etti.

Güçlü büyüme olmaksızın işsizlik oranının şimdiki hızda düşmeye devam etmesini beklemediğini, oranın hala resesyon öncesindeki 20 yılın ortalamasının yüzde 3 üzerinde olduğunu vurgulayan Bernanke, ”Son zamanlardaki düzelmeye rağmen, istihdam piyasası normalden uzak kalmayı sürdürüyor. Çalışan kişi sayısı ve toplam çalışma saatleri hala kriz öncesi zirvelerin önemli oranda altında seyrediyor” diye konuştu.

ABD’de aralık, ocak ve şubat aylarında tarım dışı istihdam her ay ortalama 245 bin kişi artarken, işsizlik oranı yüzde 8,3’e geriledi.

Geçen yıl son çeyrekte yıllık bazda yüzde 3 büyüyen ABD ekonomisinin, bu yıl ocak-mart çeyreğinde yüzde 2 seviyesinde büyüyeceği tahmin ediliyor.

Fed, yüzde 0-yüzde 0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını 2014 yılının son çeyreğine kadar aynı seviyede tutacağını açıklamıştı.
Birçok ekonomist, Fed yetkililerinin 25-26 Nisan’da yapacağı toplantıda politika değişikliği yapmayacağına ve sadece ekonomideki büyüme daha da yavaşlarsa kredi koşullarını hafifleteceğine inanıyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.