Benzin fiyatlarındaki artış Amerikalıları toplu taşımaya yöneltti

Benzin fiyatlarındaki artış Amerikalıları toplu taşımaya yöneltti

Petrol fiyatlarındaki artış gerekçesiyle benzin ve motorin fiyatlarının günden güne yükselmesi Amerikalıları da isyan ettirdi. Ülkede yılbaşında galonu 3,20 dolar (litresi yaklaşık 87 cent) olan benzin 3,82’den (litresi yaklaşık 1,03 dolar) satılmaya başlanınca kontak kapatan araç sahipleri, toplu taşımaya yöneldi. Ülkede toplu taşımayı kullananların sayısının önceki dönemlere göre yüzde 2,3 oranında arttığı tespit edildi. 

Uluslararası piyasada yükselen hampetrol fiyatları, geniş yolları ve yüksek motorlu araçları ile övünen Amerikalıları da olumsuz etkiledi. Bir yandan benzin fiyatları artarken diğer yandan otoban ücretlerine yapılan yüzde 50 zamı göz önünde bulunduran çok sayıda vatandaş, kontak kapatarak, toplu taşıma araçlarını kullanmaya başladı. Amerikan Halk Ulaşım Derneği (APTA) verilerine göre 2011 yılında toplu taşıma araçları 10 milyar 400 milyon defa kullanıldı. Bu sayı 2010 yılına göre yüzde 2,3 bir artışın olduğunu gösteriyor. Bu rakam finans krizinin başladığı 2008 yılına göre daha az olsa da son yılların en yüksek rakamı olarak kayıtlardaki yerini aldı. 2011 yılında bir galon benzinin yıllık ortalama 3,51dolara satıldığı Amerika’da, vatandaş tarihinin en zor dönemini yaşamıştı. İnsanların evlerine ve iş yerlerine artık tren, otobüs ve metro gibi toplu taşıma araçlarını tercih ettiğini söyleyen Dernek Başkanı Michael Melaniphy, gaz fiyatlarındaki artışın insanların yaşam tarzının değiştirdiğini söyledi.

Amerikan tarihinde en çok toplu taşıma 1940 yılında kullanıldı. Daha sonraki yıllarda taşıma araçlarının artmasına paralel olarak toplu taşıma araçlarına olan ilgi azaldı. Amerikan nüfus sayımı verilerine göre nüfusun yüzde 5′ i toplu taşıma araçlarını kullanırken yıllık 50 milyar dolara yakın para harcandığı ifade edildi. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.