Bank of America, 2022’de piyasaları bekleyen 2 canavarı açıkladı

Bank of America, 2022’de piyasaları bekleyen 2 canavarı açıkladı

Dünyanın en büyük bankalarından biri olarak gösterilen Bank of America’nın global araştırma ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda 2022 yılı ve ötesinde piyasaların seyri masaya yatırıldı.

Risk tarafında inatçı enflasyon ve yeni tip koronavirüsün (Covid-19) salgınında yeni varyant omicron zikredildi. Talep patlamasına karşılık vermeye başlayan tedarik zincirleri ise “fırsat” diye nitelendirildi.

Raporda şu tespitlere yer verildi: “Kasım sonlarında sahneye çıkan omicron varyantı, Dow Jones’da 1.500 puan kayba sebep olarak, hızlıca gündemin tepesine çıktı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)-Çin ilişkileri gün geçtikçe geriliyor. Bu rekabetin ticaret ve/ya yatırımlara yayılması halinde, global resesyon söz konusu olabilir.”

“YÜKSEK ENFLASYON BÜYÜMEYİ TEHDİT EDİYOR”

“Omicron ve türdaşları kısa sürede kontrol altına alınsalar dahi, enflasyon görünümü ABD’de büyümeyi tehdit ediyor.” denilen raporda, “10 büyük ekonomi arasında yapılan kıyaslamada 47 ile ABD’ye en yüksek enflasyon skoru atfedildi. Ardından yeni Zelanda ve Birleşik krallık geliyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Sene başında sadece gıda, enerji ve Delta’dan darbe yiyen mal/hizmet gruplarında alevlenen enflasyonun  tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) geneline yayıldığı vurgulandı.

Raporda şunlar kaydedildi: “2021 ve 2022 global TÜFE tahminleri sırasıyla yüzde 2,45’ten yüzde 3,90’a, ve yüzde 2,80’den yüzde 3,80’e yükseldi.”

2022 yılında ABD enflasyonu zirveden inişe geçeceği belirtilirken, “Yine de 2022 boyunca yüksek seyrederek, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) 3×25 baz puan faiz artımını tetikleyecek.” tespiti dikkati çekti.