“Bank Asya’ya hukuksuz operasyon, Türkiye’nin kredibilitesine zarar verir”

“Bank Asya’ya hukuksuz operasyon, Türkiye’nin kredibilitesine zarar verir”

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) hisselerin yüzde 63’üne el koyduktan sonra yeni yönetim ve yeni başkan atadı.

 İslamî bankacılık yapan Bank Asya’ya yapılan bu müdahale için yönetimin şeffaf olmayışı ve gerekli belgelerin zamanında teslim edilmeyişi bir bahane olarak gösterildi. “Bu bankanın özkaynaklarının yüzde 40 ile Türkiye’deki tüm bankalardan çok daha iyi durumda olduğu bilinen bir gerçek.” Bu sözler İstanbul’da yaşayan ve ismini açıklamak istemeyen yabancı bir bankere ait. Türkiye’de bu oran ancak ortalama yüzde 14 civarı. Yabancı banker “Bu yapılanlar, Türkiye’nin yabancı yatırımcı nezdindeki uluslararası imajı adına çok kötü.” diyor.

ING Bankası’nın eski Bussines Economics başkanı olan ve şimdilerde Next Market Research şirketinde yönetim kurulu başkanlığı yapan Rob Rühl, Bank Asya operasyonunun finansal olmaktan çok siyasi mülahazalarla yapıldığını ifade ediyor. “Hükümetin böylesi bir müdahalesi zamanla Türkiye’nin kredibilitesine çok ciddi zarar verir. Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sarsılmış olması da işin tuzu biberi.” diyor. Kaliteli bir sıçrama yaparak sürdürülebilir bir büyüme modeline geçebilmek için, tarafsız yargı, bağımsız denetleyiciler ve para-bilgi akışını sağlayan yabancı yatırımcılara ihtiyaç var. TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes da siyasallaşmış yargı ve baskı yapan denetleyicilerin durumu hakkında ‘alarm’ vermişti. “Umarım bu endişe verici gelişmelerin sonu gelir.” temennisinde bulunmuştu. Analist Rob Rühl de bu durumdan endişe edenlerden biri.

Rühl, “Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin teklif ettiği ve hükümetin Merkez Bankası politikalarına daha fazla etki etmesine imkân tanıyan yasa tasarısı ile para politikalarının bağımsızlığı daha da geriye gidecek. Türk hükümeti bunu yaparak, Türkiye ile iş yapmak isteyenlerin risk faktörünü daha da yükseltme yoluna giriyor.” dedi. Çok fazla ihtiyaç duyulan yabancı yatırımların bu ara duraksadığını hatırlatıyor Rühl: “Bu sene 11 milyar dolar bekleniyor. 2011’de bu rakam 16,2 milyardı. Özel işletmelere yapılan müdahaleler arttıkça yabancı yatırımcı erteleme yoluna gidebilir.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.