Bank Asya işgali ürküttü; Citigroup ve HSBC’den sonra İngiliz RBS de Türkiye’den çıkıyor

Bank Asya işgali ürküttü; Citigroup ve HSBC’den sonra İngiliz RBS de Türkiye’den çıkıyor

Standard&Poor’s’un Bank Asya’ya yapılan baskıdan sonra ‘Türk bankacılık sistemi üzerindeki siyasi risk arttı’ ikazının yankıları sürüyor. Citigroup’un ardından HSBC son olarak da İngiliz RBS Türkiye’deki bankacılık faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Uluslararası bankaların Türkiye’den çıkmasında ülkenin siyasi geriliminin ekonomik belirsizliğe yol açması gösteriliyor.

Citigroup ve HSBC’nin ardından İngil-tere’nin en büyük bankalarından olan Royal Bank of Scotland (RBS) da Türkiye’den ayrılma kararı alan yabancı bankalar arasına girdi. RBS, Türkiye’deki varlıklarını satmayı ya da kapatmayı planlıyor. Uluslararası bankaların Türkiye’den teker teker çıkma gerekçeleri arasında 2008 krizi sonrası küresel piyasalarda yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra Türkiye’nin siyasi ortamının ekonomik anlamda belirsizliğe yol açması gösteriliyor. Yakın zamanda Citigroup Akbank’ta kalan yüzde 9,9’lık hissesini satarak Türkiye’den ayrılmış, geçtiğimiz hafta da HSBC ayrılma planı yaptığını belirtilmişti. İngiliz RBS, geçtiğimiz ay Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan çıkacağını açıklamıştı. Banka, ayrıca Asya ile ABD’deki ticari ve kurumsal bankacılık faaliyetlerini de küçülteceğini kamuoyuna bildirmişti. Türkiye’de yabancı yatırımcıyı tedirgin eden ekonomik ortam bir yana özellikle 2008 krizinden sonra küresel bankaların pek çoğu işletme çarkını döndürmekte zorluk yaşıyor. Aktarılan bilgilere göre RBS’nin Türkiye’nin yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan ve Polonya’daki faaliyetlerini de satmayı ya da kapatmayı düşündüğü belirtiliyor.
İngiltere’de devlet kontrolünde bulunan RBS, 2008’den beri zarar açıklıyor. Krizde devlet yardımıyla iflasın eşiğinden dönen banka, zarardan çıkabilmek için işten çıkarmalar yapıyordu. RBS, 2013’te 9 milyon pound zarar etmişti. Banka, 2014’te ise zararını 3,5 milyon pound’a indirmişti. Bank Asya’ya yapılan baskılarla beraber Türkiye’de faaliyet gösteren birçok küresel bankanın ekonomiyle ilgili kaygılarının olduğu biliniyor. Özellikle Bank Asya’ya el koyabilmek için ortaklardan evrak istenmesi de ortaklık yapısı karışık bankaları tedirgin ediyor. Twitter fenomeni Fuat Avni de bu konuda, “Yabancıların birer birer Türkiye piyasasını terk etmesi ve doların önünün alınamaması ekonomiyle ilgili kaygıları artırdı. Bankaların CEO’ları birer ikişer Babacan’la görüşerek BDDK ve TMSF uygulamalarına ilişkin endişelerini dile getiriyor. Özellikle ortaklık yapıları karmaşık olan banka CEO’ları BDDK uygulamalarından tedirgin.” açıklamasını yapmıştı. Yabancı düşünce kuruluşları da Türkiye’yi artan otoriterliğin ekonomiye kötü etki edeceği konusunda uyarıyor. Washington merkezli düşünce kuruluşu Bipartisan Policy Center, Türkiye’nin 2015 yılındaki ekonomik görünümü için hazırladığı raporunda artan otoriterliğe, ifade özgürlüğüne ve yolsuzluklara dikkat çekmişti. Bu problemlerin Türkiye için kronik hale geldiğinin vurgulandığı raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faize müdahalesi ve hükümetin bu çerçevede adım atmasının uzun dönemde erimelere yol açabileceği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.