Babacan’dan ‘Merkez Bankası’ vurgusu

Babacan’dan ‘Merkez Bankası’ vurgusu

ABD’nin başkenti Washington’da, IMF-Dünya Bankası Yıllık Bahar Toplantıları kapsamındaki temasları bitirip New York’a gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Birleşmiş Milletler’de (BM) konuştu.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin düzenlediği (ECOSOC) “Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı” konulu toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Babacan, merkez bankalarının sadece hükümetlerin doğru reform yapması için pencereler açtığını belirtti.

Reformların uygulanması, kapsayıcılık ve yatırımların G20 2015 yılı ajandamızda yüksek öncelik diyen Babacan, Türkiye’nin bu yıl gündeme “kalkınmada özel sektörün rolüne” madde eklediğine dikkat çekti. Yatırım ortamının kolaylaştırılması ve geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Babacan, büyümenin ve güçlenmenin özel sektörden geçtiğini kaydetti.

Başbakan yardımcısı, “Mali politikaların ne kadar gevşek olduğu ya da Merkez Bankası’nın ne kadar para bastığından bağımsız olarak, eğer özel sektörün geleceğe güveni yoksa, eğer özel sektör daha fazla eleman istihdam etme konusunda endişe ediyorsa büyüme ve işsizlik hedefleri beklediğimiz gibi gerçekleşmez” diye konuştu.

2008 finansal krizden neredeyse 7 yıl geçtiğini ancak hala dayanaklı (sürdürülebilir) bir global ekonomiye ulaşılmadığını kaydeden Babacan, “Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde büyüme görüyoruz. Gelişmiş ülkelerde alınan işaretlere, bu büyümeyi teşvik ediyor. ABD, İngiltere gibi gelişmekte olan ülkelerde büyümenin devam etmesi bekleniyor. Bununla birlikte istihdam piyasasını olumlu gelişmesi bekleniyor. Euro ve Japonya piyasında büyüme oranına hali hazırda ulaşıldı, global ekonominin aşamalı olarak güçlenmesini bekliyoruz.”dedi.

Gelişmekte olan ülkelerde piyasa fotoğrafının ise biraz karışık olduğuna dikkat çeken Başbakan yardımcısı, “Bazı ülke ekonomilerinin büyümesi güçlü, ama bazı ülkelerde bastırılmış durumda. Bunlar global ekonomik büyümenin 3’te 2’sini oluşturuyor.” diye konuştu.

Olumlu gelişmelere rağmen global ekonominin hala mücadele ettiği bazı konuların olduğunu hatırlatan Babacan, bunların başında volatilite ve döviz kuru geldiğini ifade etti.

Volatilitelerin bazı şirketler üzerinde baskı kurduğunu vurgulayan Babacan, ülkelerin yıllık para politiklarını riskten uzak ve daha esnek bir şekilde yapılandırmaları gerektiğini kaydetti. Yapılacak reformların büyümeyi olumlu yönde etkilemesi gerektiğini belirten Babacan “Hükümetler ivedi bir şekilde, birikmiş politik çevrelerden yararlanabilecek şekilde reformlar yapması lazım.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.