Azerbaycan’da devalüasyon

Azerbaycan’da devalüasyon

Azerbaycan’da devalüasyon oldu. Ülkenin milli para birimi manat, dolar ve Euro karşısında yaklaşık yüzde 34 değer kaybetti. Son 10 yıldır ülkede dolar 0,78 ila 0,80 manat bandında iken, Azeri Merkez Bankası’nın kararı ile rakam 1,05’e yükseldi. Değer kaybından önce manat karşısında 0,8962 olan Euro ise 1,195’den işlem gördü.

Merkez Bankası, kurlarda yaptığı değişikliklere gerekçe olarak; ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesi, uluslararası rekabet gücü ve ihraç potansiyelinin arttırılması, ülkenin uluslararası ödeme yeteneğinin dayanıklılığını temin edilmesini gösterdi. Ayrıca bu sayede Azerbaycan’ın dış ticaret ortağı olan bir çok ülkelerin ulusal para birimlerinin önemli ölçüde değer kaybetmesi sonucu ulusal ekonominin rekabet üstünlüğüne negatif etkilerini azaltmanın da amaçlandığı kaydedildi.

Öte yandan Merkez Bankası’nın döviz piyasasına müdahalelerinin ilgili kanunlar çerçevesinde devam edebileceği bildirildi. Bu arada devalüasyon nedeniyle, Azerbaycan’da hafta sonu bütün bankalar çalışacak.

Petrol ve doğalgaz ülkesi Azerbaycan, dünya piyasalarında petrol fiyatlarının hızla düşmesiyle yakın bir zamanda dolara endeksli kur sistemini dolara ve Euro’ya endeksli hale getirmişti. Azerbaycan Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği söz konusu bu değişimden sonra ülkenin para birimi manat; hem dolar, hem de Euro karşısında değer kaybetmeye başlamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.