Avrupalı nakliyeci de motorinde indirim istiyor

Avrupalı nakliyeci de motorinde indirim istiyor

Goodyear Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ticari Lastikler Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef, Avrupa’daki filoların da yakıt maliyetlerini azaltmak için hükümetlerden vergi indirimi beklediğini söyledi.

Rzonzef, şirket yöneticilerinin yüzde 76’sının yakıt tasarrufu için TIR şoförlerini eğittiğini belirtti.

Türkiye’de iki fabrikası, 2 bin çalışanı bulunan lastik üreticisi Goodyear, teknolojik yatırımlarını sürdürüyor. Her yıl inovasyon için 400 milyon dolar harcayan şirket, yakıt tasarrufunda lastiğin rolünü artırmak için 9 Avrupa ülkesinde 600 filo yöneticisi ile bir çalışma yaptı. ‘Geleceğin Yolculuğu: Akıllı Filolar ve Nakliye Sektörünün Geleceği’ başlığı ile Brüksel’de açıklanan rapora göre Avrupa’daki filolar da giderlerinin yüzde 40’ına ulaşan yakıt maliyeti için hükümetlerden vergi indirimi bekliyor. 600 yöneticinin üçte ikisinin vergi indirimini bizatihi dile getirdiği raporda petrol bölgelerindeki karışıklıktan dolayı duyulan endişenin de altı çizildi. Filoların yüzde 92’sinin maliyeti arttığı için yakıt tüketimini ölçümlediği anlaşılan raporda, şirket yöneticilerinin yüzde 76’sının yakıt tasarrufu için TIR şoförlerini eğittiği de vurgulandı. Bu sebeple lastiğin de özellikle filolar için yakıt tasarrufu sağlayacak bir kalem haline geldiğine dikkat çeken Goodyear Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ticari Lastikler Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef, lastik ölçümlemesi yaparak yakıtın tasarruflu tüketimini mümkün kılan lastik etiketinin kullanımının da yaygınlaştığına dikkat çekti. Türkiye’de Sakarya ve İzmit’teki iki fabrikada ürettikleri lastiklerin yüzde 70’ini Avrupa’ya ihraç ettikleri bilgisini veren Rzonzef, pazardaki etkilerinin arttığını kaydetti. Türkiye’de kış lastiği kullanımının pastadan aldığı payın yüzde 38’e ulaşmasıyla genişleyen Türkiye lastik pazarı 2013’te yüzde 12,6 büyümüştü. Satılan lastik sayısı ise 20,3 milyona ulaşmıştı. Bunun 1 milyonunu Çin menşeli lastikler oluşturmuştu.

Dünya lastik pazarı ise aynı dönemde yüzde 4 büyümüştü ve satılan toplam lastik sayısı 1,6 milyara çıkmıştı. Bunda Çin ve Hindistan’ın artan araç kullanımının etkisi bulunsa da 2013 Avrupa için de iyileşme yılı olmuştu. Bu sebeple Türkiye’de 2012’de yüzde 23 küçülen lastik pazarı geçen yıl sadece yüzde 2 küçülmüştü. Bu sene ise Avrupa’daki iyileşmelerin etkisi ile pazarın tekrar toparlanması öngörülüyor. Türk filo şirketlerinin Avrupa seferleri de iyileşmenin etkisi ile giderek artıyor. Ancak rapora göre Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerdeki filoların yüzde 72’si şu an 40 ton olan TIR’ların taşıma kapasitesinin 60 tona çıkarılmasını istiyor. Bunun için de araç uzunluğunun 25 metreye ulaşması gerekiyor. Avrupa’daki yol ağı ile trafik kurallarının da kıta içi uyumunda eksikliklere dikkat çekilen raporda, yöneticilerin yüzde 68’i hükümetlerin yakıt maliyetlerini azaltabileceğine inanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.