Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımı 1 trilyon Euro’ya çıkabilir

Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımı 1 trilyon Euro’ya çıkabilir

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, varlık teminatlı menkul kıymet alımlarının ekim ortasında, varlığa dayalı menkul kıymet alımlarının ise yılın son çeyreğinde başlayacağını söyledi. Draghi, “Artık faizleri düşüremeyiz.” dedi.

 Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini değiştirmeyerek beklendiği gibi yüzde 0.05’te tuttu. ECB mevduat faizini de değiştirmeyerek eksi yüzde 0,20 seviyesinde bıraktı. ECB Başkanı Mario Draghi, faiz kararının ardından düzenlenen basın toplantısında varlık teminatlı (VTMK) ve varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alım programının ayrıntılarını açıkladı. Draghi, varlık teminatlı menkul kıymet alımlarının ekim ayı ortasında, varlığa dayalı menkul kıymet alımlarının ise yılın son çeyreğinde başlayacağını ifade etti.

Merkez Bankası’nın varlığa dayalı menkul kıymet alımlarında kapsayıcı olmak istediğini söyleyen Draghi, bu nedenle kredi notu BBB’nin altında olan ülkelerin de programa dahil edildiğini belirtti. VDMK programının detaylarını belirlediklerini söyleyen Draghi, “VTMK ekim ortasından itibaren almaya başlayabiliriz, programlar en az iki yıl sürecek. Enflasyon görünümü genel olarak zayıf, varlık alımları para politikasının duruşunu gevşetecek.” dedi. Alınan önlemlerin enflasyon beklentilerini destekleyeceğini belirten Draghi, “ECB yönetim kurulu ihtiyaç olması halinde geleneksel olmayan ek önlemlerin alınması konusunda fikir birliğinde. Negatif kredi büyümesi ve işsizlik ekonomide toparlanmayı yavaşlatabilir. Enflasyonun önümüzdeki aylarda düşük seviyelerde kaldıktan sonra 2015 ve 2016’da kademeli olarak artmasını bekliyoruz.” diye konuştu.Draghi, “Kur fiyat istikrarı ve büyüme için önemli. Enflasyon beklentileri geriledi, beklentilere yönelik riskler arttı; enflasyonun uzun süre çok düşük kalması ekonomi için zararlı.” dedi. Devlet tahvili alımları konusunda gerektiğinde  önlem kullanmaya hazır olduklarını kaydeden Draghi, “Varlığa dayalı ve varlık teminatlı menkul kıymet programının potansiyel çerçevesi 1 trilyon Euro’ya kadar olabilir. Artık faizleri düşüremeyiz.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.