Avrupa Birliği tekliyor Amerika’da toparlanma hızlı

Avrupa Birliği tekliyor Amerika’da toparlanma hızlı

Gelişmekte olan ülke piyasalarının gözü Avrupa Birliği (AB) ve Amerika’dan gelen ekonomik göstergelerde.

Bu piyasalardaki değişimler başta kur olmak üzere ülkeye giren yatırımları ve ihracat oranlarını etkiliyor. Dün açıklanan verilere göre AB henüz düzlüğe çıkamadı. Amerikan ekonomisi ise yukarı yönlü hareketlendi. Euro bölgesinde PMI (satın alma endeksi) ağustosta 50,7 ile beklentilerin bir miktar altında kaldı. 13 ayın en düşük seviyesine gerileyen endeks, temmuzda 51,8 seviyesindeydi.

Satın alma yöneticilerine yapılan anketle ortaya konan endeks, piyasanın yönünü belirleme niteliği taşıyor. Endeksin 50’nin üzerinde olması imalat sektöründe faaliyetlerin arttığını, 50’nin altında olması da faaliyetlerin azaldığını gösteriyor. Portekiz, İzlanda ve Yunanistan gibi ülkelerin iflasın eşiğinden döndürülmek istenmesi AB’ye ilave yük bindirmişti. İlerleyen zamanlarda bunlara İspanya ve İtalya’daki daralmalar eklenince Euro Bölgesi’nin yaralarını sarması başka bahara kaldı.

Avrupa Birliği’nin lokomotifi Almanya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 2014’ün 2. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında daraldı. Geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 0,8 artış kaydetti. Temmuzda 52,4 olan PMI 51,4 ile 11 ayın en düşük seviyesinde oluştu. Piyasanın beklentisi 52 seviyesindeydi. Almanya, 2013’e göre daha iyi bir ekonomik performans ortaya koysa da henüz büyüme istikrarı yakalayamadı. AB ekonomisinde toparlanma sinyallerinin geç kalmasında Ukrayna’nın oluşturduğu siyasi belirsizliğin de etkisi olduğu belirtiliyor.

Amerika tarafında Chicago PMI ağustosta 64,3 ile beklentilerin üzerine çıktı. Ülkenin orta batı bölgesindeki iş yaşamına dair gösterge niteliği taşıyan endeks, son 3 aydaki en yüksek seviyesini gördü. Temmuzda 52,6 olan PMI’nin 56’ya çıkması bekleniyordu. Michigan Üniversitesi ve Thomson Reuters tarafından hazırlanan tüketici güven endeksi ise ağustosta nihai 82,5 değerini alarak hem önceki aya göre ilerleme kaydetti hem de piyasa tahminlerinin üzerine çıktı. Temmuzda 81,8 seviyesindeki endeksin ağustosta 80,1’e çıkacağı öngörülüyordu.

Amerikan Merkez Bankası (FED)’den verilerin olumlu gelmesi durumunda gelecek yılın 2. çeyreğinde olacağı tahmin edilen faiz artırımı kararını önceye çekmesi bekleniyor. Uzmanlar, faiz artırımı kararından sonra gelişmekte olan ülkelerdeki sıcak paranın Amerika’ya yelken açacağını kaydediyor. Gelecek yılın ilk yarısında ülkeden muhtemel para çıkışı olması, gelişmekte olan ülkelerin üstesinden gelmesi gereken en büyük sorun olarak karşılarında duruyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.