Araç şarj istasyonları için 900 milyon dolarlık kaynak

Araç şarj istasyonları için 900 milyon dolarlık kaynak

ABD Başkanı Joe Biden’ın ülke genelinde elektrikli araçlar için kurulacak yeni şarj istasyonlarına verilecek 900 milyon dolarlık desteği bugün açıklaması bekleniyor. 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ilk fon, geçen Kasım ayında onaylanan 1 trilyon dolarlık altyapı paketi bütçesinden karşılanacak. Plan kapsamında 35 eyalette yeni şarj istasyonları kurulacak. 

ABD Kongresi, eyaletlere binlerce elektrikli araç şarj istasyonu kurmaları için beş yıl içinde yaklaşık 5 milyar dolarlık hibe verilmesini onayladı. Bugün Detroit’te otomobil fuarına katılacak olan Biden, ABD hükümetinin elektrikli araç alımlarının da gözle görülür bir biçimde arttığını açıklayacak.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, 2020 yılında yeni satın alınan federal kamu araçlarının yüzde 1’inden azının elektrikli olduğu, bu oranın 2021’de iki katına çıktığı ve 2022’de “federal dairelerin geçen mali yılın tamamına kıyasla beş kat daha fazla elektrikli araç satın aldığı” kaydedildi. 

Biden, Aralık ayında imzaladığı kararnameyle, kamu kurumlarının 2027 yılına kadar neredeyse tüm araç ihtiyaçlarının elektrik ya da hibrit araçlarla karşılanması talimatını vermişti. ABD’de kamu kurumlarının 650 binden fazla aracı bulunuyor ve hükümet her yıl 50 bin civarında yeni araç satın alıyor.

Ağustos ayında da Biden, ABD Posta İdaresi’ne (USPS) daha fazla sayıda elektrikli araç ve şarj altyapısı satın alması için 3 milyar dolarlık bir kaynak aktarımını onaylamıştı. 

ABD Başkanı Biden, 2030 yılına kadar satılacak tüm araçların yarısının elektrikli ya da hibrit araçlar olmasını istediğini bu süre zarfında da 500 bin yeni şarj noktası kurulmasını hedeflediğini dile getirmişti. 

Biden, 2030 yılına kadar satılan tüm yeni araçların yüzde 50’sinin elektrikli veya hibrid elektrikli modeller olmasını ve 500 bin yeni elektrikli araç şarj istasyonu kurulmasını istiyor. Ancak ABD Başkanı, 2030 yılına kadar benzinle çalışan yeni araç satışlarının aşamalı olarak durdurulmasını desteklemiyor. 

Yetkililer, şarj istasyonlarının eksikliğinin elektrikli araçların daha geniş kitlelerce benimsenmesinin önünde önemli bir engel olmaya devam ettiğini söylüyor.