Apple kendi rekorunu kırdı

Apple kendi rekorunu kırdı

Teknoloji devi Apple, 2015 finansal yılın üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı.

Haziran sonu itibariyle biten 3’üncü çeyrekte Apple gelirlerini yüzde 33 oranında artırarak 49,6 milyar dolara ulaştı. Uzmanların beklentileri 49,4 milyar dolar olması yönündeydi. Şirket bu sonuçlarla kendi üçüncü çeyrek rekorunu kırmış oldu.

Şirketin net karı da yüzde 39 yükselişle 10,7 milyar dolara çıktı. Geçtiğimiz yıl aynı çeyrekte 37,4 milyar dolar gelir açıklayan şirketin net karı ise 7,7 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti.

203 MİLYAR DOLAR NAKİT PARA

Şirket nakit para miktarını ise 203 milyar dolar olarak açıkladı. İlk defa bir şirketin 200 milyar dolar nakit para seviyesini geçtiği belirtildi. Apple elindeki nakit para ile ABD’deki çocuk, kadın ver erkek ayırımı yapmaksızın her ferde 636,17 dolar verebilecek imkana sahip.

iPHONE SATIŞLARI BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Apple, Eylül ayında tanıtılan iPhone 6 ve iPhone 6 plus ile büyük ses getirmeyi başarmıştı. Yılın ilk çeyreğinde yeni ürünlerin meyvelerini toplayan teknoloji şirketi, üçüncü çeyrekte 47,5 milyon iPhone, 10,9 milyon iPad, 4,8 milyon tane Mac bilgisayar sattığını açıkladı.

Ürün satışlarında beklentilerin altında kalması hayal kırıklığına sebep oldu. Apple CEO’su Tim Cook, beklentilerin altında kalan iPhone satışları ile ilgili umutlu olduğunu söyledi. Cook, gelirlerde yüzde 33 artış ile son 3 yılın en yüksek hızlı artışı kaydettiklerini belirtti.

Android’ten Apple’a geçenlerin oranında en büyük artışın bu dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken Cook, “iPhone’nun yüzde 86 oranında sadık müşterisi var. Bunun anlamı, telefonunu yenileyecek çok insan var. Ayrıca müşterilerin yüzde 27’si iPhone 6 daha çıkmadan telefonlarını yeniledi” dedi.

Dünya genelinde 458 mağazaya sahip olan Apple’ın önümüzdeki yıl Çin’de 49 mağaza daha açacağı açıklandı.

Amerikan şirketi, 2015 Finansal yılın ikinci çeyreğinde (Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan dönemde) 61 milyon 170 bin adet iPhone, 12 milyon 623 bin iPad ve 4 milyon 563 bin adet Mac satarak toplam 58 milyar dolar gelir açıklanmıştı.

Apple, mali yılın ilk çeyreğinde 74 milyon 500 bin adet iPhone satışıyla tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Raporun açıklanmasından sonra ise Apple hisselerinin yüzde 7 oranında değer kaybettiği belirtildi.

Nisan ayında satışa sunulan Apple Watch hakkında ise net bilgi verilmedi. Uzmanlar, en az 1,9 milyon Apple Watch satıldığını tahmin ediyor. Saatler ortalama 499 dolardan satışa sunuluyor.

MİCROSOFT ZARAR AÇIKLADI

Öte yandan Microsoft ise kendi mali 4’üncü çeyreğinde 3,2 milyar dolar zarar açıkladı. Nokia telefon satışlarının ve Microsoft sistemine olan talebin azalması, zararı artıran önemli sebepler olarak gösterildi. Microsoft’un önümüzdeki günlerde daha çok mobil pazarına odaklanması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.