Apple Fortune 500 listesinde ilk 10’a giremedi

Apple Fortune 500 listesinde ilk 10’a giremedi

Şu anda dünyadaki en değerli ve en çok bilinen şirket olan Apple Inc. bu yıl 50 milyar dolar kar etti ve hisse senetleri 2007’den bu yana yüzde 500 değer kazandı. Ancak Apple, Fortune dergisi tarafından her yıl hazırlanan ve yayınlanan en büyük gelire sahip 500 Amerikan şirketinin sıralandığı Fortune 500 listesinde ilk 10’a giremedi. Bu listede Apple 17’inci sırada yer alıyor.

Fortune listeyi hazırlarken, şirketlerin satışlardan işgücü, üretim, pazarlama ve benzer masraflar çıkarıldıktan sonra kalan net karın büyüklüğüne göre sıralama yapıyor. Birçok büyük şirket için toplam masraflar çok büyük olabiliyor ve gelirin büyük bir kısmını tükettiği için geriye kar kalmıyor.
Yine de gelir miktarı şirketlerin büyüklüğünün bir göstergesi olabilir. Fortune 500 listesinde ilk sırada yer alan petrol devi Exxon Mobil’in dünyada 10 binden fazla yerde şubesi bulunuyor. Apple’ın ise sadece 363 mağazası var. İkinci sıradaki Walmart’ta ise 2.2 milyon kişi çalışıyor. Apple’ın ise 60,000 çalışanı var.

Ancak gelire göre sıralama bir şirketin başarısı nasıl ölçülmeli sorusunu akla getiriyor. 2011’de Apple 26 milyar dolara yakın- yani listede ilk sıradaki Exxon Mobil ve üçüncü sıradaki Chevron kadar kar sagladı. Apple 108 milyar dolarlık karı ile Fortune listesindeki 497 şirketi geride bırakıyor. Listede ön sıralarda yer alan Bank of America (13) ve McKesson gibi şirketlerin kar miktarı Apple’ın karının yüzde 10’u bile değil.

Her şeye rağmen Fortune 500 listesi 60 yıldır aynı şekilde hazırlanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.