Amerika’nın parlayan yıldızı Chipotle

Amerika’nın parlayan yıldızı Chipotle

ABD’de Meksika mutfağını sevdiren Chipotle fast-food zinciri günden güne büyüyor.

1993’te Colorada eyaletinin Denver şehrinde Steve Ells tarafından kurulan şirket, aynı yıl 16 şube açarak ilgileri üstüne çekmeyi başarmıştı.

Bir başka fast-food zinciri McDonald’s 1998 yılında şirketin en önemli yatırımcısı oldu. 8 yıl boyunca şirket hisslerine ortak olan McDonald’s, 2006’da Chipotle ile yolların ayırdı. O tarihlerde 500’den fazla şubesi olan şirketin bugünlerde bin 800’den fazla restoranta sahip.

CHIPOTLE’NİN MENÜSÜNDE NELER VAR?

Meksika mutfağından buritto, toco ve salatalara yoğunlaşan Chipotle’nin menüleri esasında basit. Müşterilerine başlangıçta buritto mu yoksa taco mu istedikleri soruluyor. Daha sonra müşterinin siparişinin içinde istedikleri yemeğe ekleniyor.

Chipotle’nin bir diğer pişirilen yemeklerin tezgahın arkasında müşteriler tarafından görülmesi ve siparişe eklenmesi istenen ürünlerin hemen çalışanlar tarafından yine müşterilerin gözü önünde hazırlanması.

Chipotle şubelerinde görülmeye alışıldık olan sıralar siparişin hızla hazırlanması nedeniyle çok çabuk bir şekilde sirküle ediliyor.

Siparişleri genelde et üzerinden yapan marka aynı zamanda vejetaryen seçeneğini de sunuyor.

CHIPOTLE ÜRÜNLERİ ORGANİK Mİ?

Salata ve çeşitlerine odaklanmış menüsü ile müşterinin karşısına çıkan Chipotle, tüm ürünlerinde organik ve doğal malzeme kullanması ile biliniyor.

CHIPOTLE’NIN KAÇ ŞUBESİ VAR?

Kısa sürede yemek severlerin ilgisini toplayan fast-food zinciri, ABD, Kanada, Almanya ve Fransa’da toplam bin 831 şubeye ulaştı.

CHIPOTLE GDO KULLANIYOR MU?

Şirket geçtiğimiz günlerde, genetiği değiştirilmiş organizmaları (GDO) elimine eden ilk ulusal restoran zinciri oldukların açıklamıştı. Chipotle CEO’su Steve Ells, çalışanlarına ve birlikte iş yaptığı çiftçilere saygılı davranması ile tanınıyor.

CHIPOTLE GELİRLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Ünlü restorantın piyasalardaki başarısı da dikkat çekiyor. Şirket 2015’in ilk çeyreğinde gelirlerini yüzde 20.4 oranında arttırarak 1.09 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Restorant satışlarında ise yüzde 10.4 oranında artış gösterdi.

Yılın ilk çeyreğinde 49 yeni restorant açan Chipotle, yıl sonuna kadar 190-205 arasında yeni şube açmayı hedefliyor. Gelirlerini büyük oranta artırmayı başardıklarını belirten CEO Ells, başarının mücadeleler sonucunda elde edildiğine dikkat çekti.

2015’in ilk çeyreğinde elde satış hacimlerini 2 milyon 500 bin dolara ulaştığını belirten Ells “Bu başarı bizim için gurur vericidir. Bu başarıyı yeni bir fast-food modeli oluşturarak eşsiz yemek ve insan kültürü oluşturarak başardık” diye konuştu.

HEPSİNİN TOPLAMINDAN DAHA FAZLA

Bugün borsada işlem gören Chipotle hisselerinin birim fiyatı kendisinin rakibi olan McDonald’s, Burger King, Pizza Hut ve Kentucky Fried Chicken’ın birim fiyatlarının toplamından fazla.

CHIPOTLE

Geçen aylarda Chipotle ile McDonald’ arasındaki rekabeti haberleştiren CNBC kanalı Chipotle şubelerinin global olarak açılma oranının yüzde 10.4 arttığını söylerken McDonald’s da bu durum yüzde 2.3’lük bir düşüş içinde.

Bu yüzden orta ve uzun süreli yatırım peşinde olan kişilerin şu dönemdeki gözdelerinden biri haliyle Chipotle oluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.