Amerikan otomotiv sektöründe hava bulutlu

Amerikan otomotiv sektöründe hava bulutlu

Amerika Birleşik Devletleri’nde otomobil satış rakamaları nisan ayında kimilerini sevindirirken kimilerini üzdü. Geçtiğimiz ayın rakamlarına göre Chrysler’ın yüzü gülerken, GM’deki gerileme endişeye neden oldu.

Nisan ayında Chrysler satışlarını yüzde 20 oranında arttırken bir diğer büyük otomotiv üreticisi olan Ford’un satışlarında yüzde 4.6 oranında yükselme oldu. Detroit araba üreticileri tarafında açıklanan aylık satış rakamlarına göre GM’in nisan satışlarında yüzde 8.2 oranında gerileme olduğu gözlendi.   

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre İtalya otomotiv firması Fiat’ın satın aldığı Chrysler’ın satış rakamlarında yükselişe etkili olan Jeep marka arazi araçları ile Fiat 500 mini modellerinin etkili olduğu görüldü. Fiat, kendi ürettiği araçlar içinde Amerika’da yalnızca Fiat 500 modelini piyasaya sürdü. Fiat 500 modeli dışında bu firma Detroit’deki fabrikalarında Chrysler’ın daha önce piyasada olan modellerini üretmeye devam ediyor.

FORD SATIŞLARDA ZORLANDI

Amerika devi Ford’un geçtiğimiz ay satışlarda zorlandığı görüldü. 2008 ekonomik krizinin araba sektörünü vurduğu dönemlerde kendisini en hızlı şekilde toparlamayı başaran Ford’un nisan ayı satışları beklentinin altında gerçekleşti. Ford’n geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını az da olsa yükselmesine neden olan iki modellinden birisi orta ölçekli Fusion ile Edge isimi modeldeki arazi aracının olduğu görüldü. Ford’un satış rakamlarını nisan ayında düşüren markası başında lüks araçlar sınıfında yer alan Lincoln oldu. Yoğun reklam çalışmalarına rağmen Ford, Lincoln satışlarında istediği başarıyı elde edemedi ve geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12.8 oranında geriledi. Yine ekonomik araçlar sınıfında yer alan Ford’un Fiesta modeli de hayal kırıklığına neden oldu. Nisan ayında 5 bin 135 adet satılan Fiesta geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 43.9 oranında geriledi.

YALNIZCA GM SATIŞLARDA GEÇEN AYI NEGATİF TAMAMLADI

Nisan ayı saışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre Amerikan araba üretici şirketlerinden yalnızca General Motor (GM) negatif görünümlü kapadı. GM’nin nisan ayı satışlarında yalnızca kamyonetler sınıfında artış olduğu görüldü. Kamyonet satışlarında yüzde 4.5 oranında artış sağlayan GM, lüks araç sınıfında yer alan Cadillac, Buick markalarında gerileme yaşadı. Özellikle GM, Buick ile Chervolet markalarında ciddi satış düşüşlerine tanıklık etti. GM’in Buick markasında yüzde 16.1 Chevrolet de ise yüzde 8.4 oranında gerileme yaşadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.