Ambargoyu delen Fransız bankası rekor tazminat ödeyecek

Ambargoyu delen Fransız bankası rekor tazminat ödeyecek

Fransa’nın en büyük bankalarından BNP Paribas, İran, Sudan ve Küba gibi ülkelere yönelik ekonomik ambargoları deldiğini kabul ederek, ABD’ye 8,9 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

Banka, New York’taki Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance tarafından kayıtlarda oynama yapmak ve yaklaşık 30 milyar doları gizlemek suçlarıyla yargılanmıştı. Bankanın avukatının bu suçlamaları kabul etmesi sonrasında, banka yetkilileri ve ABD Hazine Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, 8,9 milyar dolar ceza ödenmesi konusunda uzlaşıldı.

Amerikalı yöneticiler ve BNP Paribas arasında aylarca süren görüşmeler neticesinde alınan kararda, Fransız bankasının suçunu kabul ettiği ve ödemeyi yaptığı belirtildi. Ayrıca BNP Paribas’nın bundan sonra aynı durumun yaşanmaması için yönetim kurulu raporlarını ABD Hazine Bakanlığı ile paylaşması kararı alındığı kaydedildi.

Fransa Bankacılık Düzenleme Kurulu’ndan yapılan açıklamada ise BNP Paribas’nın cezanın beklenen sonuçlarının altından kalkabileceğine vurgu yapıldı. Ayrıca BNP Paribas Genel Müdürü Jean-Laurent Bonnafe de çalışanlara gönderdiği mektupta yaşadıkları bu zorluğun çizdikleri yol haritalarına bir etkisinin olmaması gerektiğini kaydetti.

Bankalar en son Suprime krizi esnasında 10 milyar Doları aşan cezalara çarptırılmıştı: Kriz esnasında JP Morgan bankası 13 milyar Dolar, Bank of Amerika ise 11 milyar Dolar ceza almıştı. Credit Suisse’e ise vergi kaçakçılığından dolayı 2,5 milyar Dolar ceza kesilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.