Adım adım Volkswagen CEO’sunu istifaya götüren süreç

Adım adım Volkswagen CEO’sunu istifaya götüren süreç

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden olan Volkswagen’in (VW) CEO’su Martin Winterkorn, emisyon testi skandalının ortaya çıkmasından sonra  artan baskılara dayanamayıp istifa etti. Winterkorn, yeni bir başlangıç için istifa ettiğini açıkladı. Peki Winterkorn’u istifaya götüren süreçte neler yaşandı?

18 Eylül: VW’nin emisyon testlerini manipüle ettiği ortaya çıktı

Skandal, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 18 Eylül Cuma günü, Volkswagen’in ABD’de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla egzoz emisyon testlerini manipüle ettiğini açıklaması ile ortaya çıktı. EPA’ya göre, Volkswagen, yanılıtıcı bir program kullanarak çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirletiyor.

20 Eylül: VW suçlamaları kabul etti, özür diledi

Olayın duyulmasının ardından bir açıklama yapan Alman otomotiv devinin CEO’su Martin Winterkorn, EPA’nın suçlamalarını kabul ederek yaşananlardan derin üzüntü duyduğunu dile getirdi.  

21 Eylül: Şirket hisseleri yüzde 30 değer kaybetti, 18 milyar dolar ceza kapıda

Skandalın medyada geniş bir şekilde yer almasının ardında şirket hisseleri hafta başında yüzde 30 civarında değer kaybetti. İlk açıklamalara göre, Volkswagen, 500 bin civarında aracını geri çağırarak sorunu çözmesi bekleniyordu. Ancak daha sonra şirketten yapılan açıklamada, dünya genelinde 11 milyon araçta yanıltıcı bir bir yazılım kullanılarak emisyon testi yapıldığını itiraf etti. Aynı açıklamada sözkonusu hatadan dolayı şirketin 7,5 milyar dolar bir bütçe ayırdığı belirtildi. Uzmanlar sadece ABD’nin şirkete 18 milyar dolar ceza verebileceğini ifade ediyor.  

22 Eylül: VW CEO’su istifa etmeyeceğini açıkladı

VW CEO’su Winterkorn, istifa çağrıları üzerine dün bir video mesajı yayınladı ve kesinlikle istifa etmeyi düşünmediğini söyledi. Winterkorn skandalın en ince ayrıntısına kadar araştırılacağı sözünü vererek, yoluna devam edeceği mesajını verdi.

23 Eylül: Winterkorn, istifa etti.

Şirket yeni CEO’sunu cuma günü yapacağı toplantıda belirleyecek.

Volkswagen’in 2009–2015 yılları arasında ürettiği bütün dizel araçların servise geri çağrılması bekleniyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.