Adalet Bakanlığı Apple’ı e-kitap konusunda dava ediyor

Adalet Bakanlığı Apple’ı e-kitap konusunda dava ediyor

Adalet Bakanlığı, Apple’ın da içinde olduğu 5 büyük firmayı işbirliği yaparak e-kitap fiyatlarını yükseltmek ve parakende fiyat rekabetini kısıtlamakla suçladı.
Bakanlık çarşamba günü şirket aleyhine açtığı davanın gerekçesinde  yapılan gizli anlaşmaların e-kitap alıcılarının “onlarca milyon dolar” daha fazla ödemesine sebep olduğunu ifade etti.

Adalet Bakanlığı Apple ve kitap yayımcılarının Amazon.com şirketine karşı birleşerek bir savaş açtıklarını ve Amazon’un belirlediği 9.99 dolar değerindeki kitap fiyatını yükseltmeye çalıştıklarını iddia etti.

Haklarında dava açılan üç yayımevi, – News Corp’s HarperCollins Publishers Inc, CBS Corp’s Simon & Schuster Inc and Lagardere SCA’s Hachette Book Group – Adalet Bakanlığı’yla uzlaşma sağlayacaklarını açıkladı. Uzlaşma sağlanacak maddelerse henüz basına açıklanmadı.

Adalet Bakanlığı’nın şikayet dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Gizli anlaşmalarını yürürlüğe koymak için Apple’daki sanıklar, yayımevindeki sanıklarla bir takım çalışmasına girişti. Ortak amaçları parakende satış içindeki rekabeti kısıtlamaktı.”

Dava çarşama günü Amerika Güney New York Bölge Mahkemesi’ne açıldı.

Adalet Bakanlığı davanın Appele ve diğer iki yayımevi aleyhine sürdürülebileceğini açıkladı. Bu yayımevleri Penguin Group ve Macmillian’la Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck GmbH.
Macmillian CEO’su John Sargent mektupla çarşamba günü yaptığı bir açıklamada Adalet Bakanlığı ile uzlaşma sağlanması için Bakanlık tarafından önerilen maddelerin ‘fazlasıyla külfetli’ olduğunu yazdı. Sargent aynı zamanda Macmillan’ın yasadışı işler yapmadığını ve tezgah hazırlamadığını da belirtti.

Adalet Bakanlığı’nın şikayet dilekçesinde adı açıklanmayan bir yayımevinin yöneticisinin diğer yayımevlerine gönderdiği bir elektronik mesaj bulunuyor. Mesajda diğer yayımevleri Amazon’un fiyatlarını yükseltmesi için ikna edilmesi noktasında beraber çalışmaya davet ediliyor.

Öte yandan Avrupa Birliği de yasadışı iddiaların merkezindeki yayımevleri ve Apple hakkında araştırma yapıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.