ABD’ye az şekerli reçel satıyor

ABD’ye az şekerli reçel satıyor

Gülsan’ın düşük şekerli çilek, vişne, ahududu, böğürtlen reçelleri Amerikalılardan büyük ilgi görüyor. Gülsan Gıda Sanayii Dış Ticaret Müdürü Ömer Candar Özbakkal, Amerika’ya yılda 2 milyon dolarlık az şekerli reçel ihracatı yaptıklarını söyledi. Amerika’da bazı süpermarketlerle kontratlarının olduğunu belirten Özbakkal, “Amerika’da obezite problemi var. Ayrıca insanların yaşlandıkça çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkıyor.


Bundan dolayı şekersiz ürünlere ilgi artıyor. Bizim de bu ülkeye gönderdiğimiz az şekerli ürünler büyük ilgi görüyor. Hatta marketlerde bulamayınca bize e-mail atıp nereden alabileceklerini soruyorlar.” dedi. Amerika pazarının kendine özgü ürünleri ve taleplerinin olduğunu, mevcut ürünlerinin bu pazara uygun olduğunu ifade eden Özbakkal, “Amerika’ya ağırlıklı vişne, ahududu, çilek ve böğürtlen olmak üzere 7-8 çeşit ürün gönderiyoruz. Yılda 2 milyon doları aşan 50 konteyner reçel ihraç ediyoruz. Ürünlerimiz bin 400’e yakın markette satılıyor.” diye konuştu. Meysu markasıyla meyve suyu da ihraç eden Gülsan Gıda, 2011 yılında ihracatını yüzde 200 artırarak rekor kırdı. İhracat pazarlarına Afrika’nın en zengin ülkesi Güney Afrika’yı da katan şirket, 2012 yılında bu ülkeye meyve suları, süt, gazlı içecekler ve reçel, salata soslarından oluşan 1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor. Yıllık cironun yüzde 13-15’ini ihracattan elde eden Gülsan Gıda, aralarında Singapur, Malezya, Çin, Japonya, Uganda, Etiyopya, Gana, Fildişi Sahili ve Güney Afrika’nın da bulunduğu 60 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Tüketici trendleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gülsan Gıda Sanayii Dış Ticaret Müdürü Özbakkal, yüzde 100 meyve suyuna ilginin hızla arttığına dikkat çekti. Tüketicinin daha bilinçli hale gelmesi, sağlıklı ürünlere taleplerin artması ve tüketiciyi teşvik etmek için uygulanan fiyat politikalarının yüzde 100 meyve suyu tüketimini artırdığını vurgulayan Özbakkal, şöyle devam etti: “Meyve suyu pazarı her sene yüzde 5 civarında büyürken ‘yüzde 100’e ilgi her sene artıyor. Meysu, 2011 yılında bu pazarda yüzde 35 büyüdü. Yüzde 100 meyve suyu, toplam pazarın henüz beşte biri değil. Ama ilgi her geçen gün artıyor.”
Meyve suyu pazarında tüketici trendlerinin sık sık değiştiğini aktaran Özbakkal, “Her sene yeni trendler oluşuyor. Limonatada daha önce bir rüzgar esmişti. Şimdi bu dindi. Önümüzdeki dönemde narda iyi bir çıkış olacak. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşama nedeniyle nar suyuna ilgi artacak. Şu anda nar suyu fiyatı daha makul düzeye geldi. Son 3-4 yıla göre fiyatlarda yüzde 30’a varan düşüş oldu. Bu düşüş, nar suyu tüketimini artıracak.” öngörüsünde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.