ABD’nin en büyük bankasına mahkeme şoku

ABD’nin en büyük bankasına mahkeme şoku

Amerika’nın ve dünyanın en büyük bankası arasında gösterilen JP Morgan Chase dava şoku yaşıyor. New York Başsavcılığı tarafından açılan dava da Chase, Bear Stearns bankası aracılığı ile sattığı gayrimenkul kıymetler ile yatırımcıları 20 milyar dolar zarara ugrattığı öne sürülüyor.  

Chase, New York savcılığının iddialarına itiraz ederken, bankanın imajının zarar görmesinden dolayı endişeli olduğu ileri sürülüyor. Chase, 2008 yılının mart ayında zarar nedeniyle satılağa çıkarılan Bear Stearns bankasını almıştı.

New York savcılığını harekete geçiren ise 2008 deki finansal krizin sebeplerini araştırmak için Başkan Barack Obama’nın emri ile kurulan çalışma grubunun ortaya koyduğu raporları baz alıyor. 2008 yılında yaşanılan ve hala Amerikan ekonomisinin etkilerini üzerinden atamadığı finansal krize emlak sektörünündeki aşırı şişirilmesi ile kredi veren finans şirketlerinin kural ve kaidelere uymamasının neden olduğu biliniyor.

Yüksek riskli ve düşük gelirli yatırımcıların çoğunluğu yüksek vadeli kredi borçlarını ödeyemez hale gelince, ABD’deki gayrimenkul balonu patladı ve buna bağlı tahviller değersiz alacağa dönüştü.

New York Başsavcısı Eric Schneiderman, Bear Stearns bankasını, verdikleri mortgage kredilerini yeterince takip etmemekle suçluyor. Bankanın, “kredileri incelemekte sistematik olarak hatalı olduğu, sınırlı incelemelerinde ortaya çıkan eksiklikleri gözardı ettiği, yatırımcıları aslında yetersiz olan inceleme prosedürleri ve kredilerin kusurlu yanları hakkında bilgilendirmediği” iddia ediliyor.

Savcılık, böylece kredi alanların ödeyemeyecekleri mortgage borçları altına girdiğini ve 2006 – 2007 yılları arasındaki kayıpların, esas kıymetlerin yüzde 25’ini aştığını da iddia ediyor.

Bear Stearns bankasının, “aldatıcı ve hileli eylemleriyle doğrudan veya dolaylı olarak” yol açtığı zararlar için yatırımcılara örtülü olarak ödeme yapması talep ediliyor.
JP Morgan’dan yapılan açıklamada ise söz konusu iddiaların, Bear Stearns bankasının satışından önceye dayandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Bear Stearns bankasının, ABD hükümetinin isteğiyle satın alındığı vurgulanarak, söz konusu iddiaların bankanın el değiştirmeden önceki dönemiyle ilgili olduğu savunuldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.