AB’den ekonomi yönetimine uyarı

AB’den ekonomi yönetimine uyarı

Avrupa Birliği Komisyonu son yıllarda hep övdüğü Türk ekonomisine bu yıl daha ihtiyatlı yaklaşıyor. Zaman’ın ulaştığı ilerleme raporu taslağının ekonomi kısmı, ekonomi temellerinin hâlâ güçlü olduğunu söylemekle birlikte, uzun süre sonra ilk defa ekonomi siyasetindeki mutabakatın zayıfladığına işaret ediyor. Taslak, cari açık ve yükselen enflasyonun ekonomide devam etmekte olan dengesizliklere işaret ettiğini belirtiyor.

Geçen yılki raporda iktisadi politikaların iç çatışma ve gerilimlerden etkilenmediği ve devlet kurumları arasındaki ekonomi mutabakatının muhafaza edildiğine işaret eden rapor taslağı bu yıl, iç ihtilafların ekonomiyi etkilediği yorumu yapıyor. Taslakta, “Ekonomi siyasetinin oluşturulma sürecinin iç siyasi gerilimlerden etkilendiği görülüyor. Genel itibarıyla, ekonomi siyasetinin temellerine ilişkin mutabakat zayıfladı. Türkiye, makroekonomik dengesizlikleri azaltmak ve uzun vadeli kalkınma potansiyelini gerçekleştirmek zorundadır.” deniliyor. Ekonomik büyümenin geçen yıl ‘mutedil’ kaldığı tespiti yapan AB, son dönemdeki büyümenin ihracattaki net artıştan kaynaklandığını kaydediyor.

Taslak raporda bu yıl da cari açık konusunda Türkiye uyarılıyor. Son iki yılda bütün standartlara göre cari açığın büyük olduğu belirtilen taslakta bunun GSMH’nın yüzde 7’sine tekabül ettiği belirtiliyor. Taslakta, “Geçen yıl çok yüksek seyreden dış açık ve kısa vadeli finansmanı, ülkeyi küresel yatırımcı davranışlarındaki ani değişikliklere açık hale getiriyor.” ifadesine yer veriliyor. İstihdamda artış olmakla birlikte iş gücündeki artışı karşılamadığı belirtilen taslakta kadın istihdamında da artış yaşandığını ancak mukayeseli analizde yine çok düşük kaldığı ifade ediliyor.

Enflasyonun dikkat çekici şekilde arttığı belirtilen taslakta Merkez Bankası’nın hedeflerinden de ‘önemli ölçüde’ sapıldığı uyarısı yapılıyor. Merkez Bankası’nın da eleştirildiği taslakta, “Merkez Bankası, şeffaflığı ve öngörülebilirliği engelleyen girift ve alışılmışın dışında bir para politikası çerçevesinde çoklu hedefler gütmeye devam etmektedir. Merkez Bankası, enflasyon hedefine ulaşabilmesi için fiyat istikrarı hedefine odaklanmalıdır.” yorumu yapılıyor. Taslak, devlet yardımları ve ihalelerle ilgili de eleştirel bir ton kullanıyor: “Devlet desteklerinin şeffaflığına ilişkin herhangi bir ilerleme kaydedilemezken, kamu ihalelerinde bir miktar geriye gidiş yaşandı.” AB, ayrıca Türk ekonomisinin önemli kazanımlarına rağmen malî belirsizliklere hassasiyetinin devam ettiğine işaret etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.