ABD’den sonra IMF de Afganistan’a dolar yasağı getirdi

ABD’den sonra IMF de Afganistan’a dolar yasağı getirdi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Taliban’ın ele geçirdiği Afganistan’ın kaynaklara erişimini kısıtladı. IMF, uluslararası toplumun görüşleri sebebiyle ülkenin kaynaklarını askıya aldığını ve 23 Ağustos’ta yapılması planlanan para aktarımının gerçekleşmeyeceğini belirtti.

IMF, Afganistan’ın artık kaynaklarına erişemeyeceğini söyledi. Karar geçen hafta sonu Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin akabinde alındı.

Açıklamada, “Her zaman olduğu gibi IMF, uluslararası toplumun görüşleri tarafından yönlendiriliyor.” ifadeleri kullanıldı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle küresel olarak yaptığı yardımların bir parçası olarak IMF, 23 Ağustos’ta Afganistan’a 370 milyon Amerikan Doları’nın üzerinde para aktarmayı planlıyordu.

TALİBAN’IN IMF KAYNAKLARINI KULLANMASINA İZİN YOK

IMF’den yapılan açıklamada, Özel Çekme Hakları da denilen SDR’lere ve diğer kaynaklara erişimin kısıtlandığı bildirildi. Açıklamada, “Şu anda uluslararası toplumda Afganistan’daki hükümetin tanınması konusunda bir netlik yok ve bunun sonucu olarak ülke SDR’lere veya diğer IMF kaynaklarına erişemez.” ifadelerine yer verildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi BBC’ye verdiği mülakatta, Afgan hükûmetinin ABD’de sahip olduğu hiçbir merkez bankası varlığını Taliban’a vermeyeceğini ifade etmişti.

ABD Kongre üyeleri de ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’a yazdığı bir mektupta Taliban’ın ABD destekli herhangi bir yardım almayacağına dair teminat istedi.

AFGANİSTAN HAZİNESİNE AİT PARALAR YURTDIŞINDA

Afganistan Merkez Bankası Başkanı Ajmal Ahmady da Taliban’ın merkez bankası kaynaklarına erişimini kestiğini belirtmişti. Ahmady, toplam 9 milyar doların yurt dışında olduğunu, söz konusu tutarın 7 milyar dolarınınsa ABD Merkez Bankası’nda (Fed) bulunduğunu açıkladı.

Geriye kalan tutar ise İsviçre’de Uluslararası Ödemeler Bankası’nda ve başka uluslararası hesaplarda bulunuyor.

Ayrıca para transferi şirketi Western Union da Afganistan’a para transfer hizmetlerini “bir sonraki duyuruya kadar” askıya aldı.

Afganistan’ın para birimi Afgani’nin değeri düşmeye devam ediyor. Afgani, 16 Ağustos 2021 Pazartesi gününden bu yana yüzde 12,5 arttı. 1 Afgani 86,25 dolardan işlem görüyor.