ABD’de mal varlığına el konulan Perez, Remzi Gür’e direktör oldu

ABD’de mal varlığına el konulan Perez, Remzi Gür’e direktör oldu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çocuklarına verdiği bursla gündeme gelen iş adamı Remzi Gür’ün Türkiye’de kazandığı paraları yaklaşık 12 yıl boyunca vergi cennetlerine aktardığı ortaya çıktı. Cumhuriyet gazetesinde yer alan Panama’cı Türkler haberine göre Remzi Gür, İsviçre adresli Excel Energy Trading Limited ve Panama merkezli Red Castle International Corporation firmalarının sahibi.

Gür’e ait Red Castle şirketini usulen temsil eden direktör Francis Perez hakkında ise 2002 yılında yönettiği bir off-shore şirket üzerinden soruşturma açılmış. ABD Sermaye Piyasası Kurumu SEC tarafından açılan bir dolandırıcılık davasına adı karışan Perez’in, çalıştığı yönetici şirket Bahama merkezli Venlaw Consultants üzerinden binlerce off-shore şirkette imzası bulunuyor.

ABD’de dolandırıcılık suçlaması

Perez’in yöneticisi olduğu Pearlrose şirketi hakkında Ekim 2002’de ABD’yi dolandırmak suçlamasıyla soruşturma başlatılıyor. Soruşturmada Perez’in de ismi geçiyor. 8 Nisan 2003’te New York Güney Bölge Mahkemesi’nce alınan kararla Pearlrose’un malvarlığına el konuluyor. Buna rağmen Perez, bir yıl sonra Remzi Gür’ün şirketinde direktör oluyor. Francis Perez, ayrıca Mehmet Cengiz’in şirketlerinden Greycastle Enterprises, Bonito International ve Mec Metal’de de direktör olarak görünüyordu.

Remzi Gür’ün Mossack Fonseca’da kayıtlı olan ilk şirketi Red Castle International Corporation, 13 Temmuz 2004 tarihinde Panama’da kuruluyor. 10 bin dolar sermayeli şirketin yüzde 100 hisse sahibi Remzi Gür görünüyor.

Kaçakçılık şüphelisi ortak

Remzi Gür ayrıca şirketin tek imza yetkilisi olarak kaydedilirken, şirket direktörü olarak kâğıt üzerinde Panama vatandaşı Francis Perez atanıyor. Red Castle için Remzi Gür adına HSBC Cenevre şubesinde hesap açılıyor. Şirket yaklaşık 12 yıl sonra 15 Ocak 2016’da kapatılıyor. Bu tarihler arasında ise hiçbir işlem yapmıyor. Sümeyye Erdoğan’a burs verdiği tarihlerde off-shore şirketi üzerinden gizli banka hesabının olması, akıllara söz konusu bursun bu banka hesabından mı sağlandığı sorusunu getiriyor.

Gür’ün Excel Energy’deki ortağı Ömer İskefyeli’nin adı, Petrol Ofisi’nde 2001- 2008 arasında örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığına ilişkin iddianamede şüpheliler arasında geçiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.