ABD’de işçi grevi bir petrol rafinerisini kapattırdı

ABD’de işçi grevi bir petrol rafinerisini kapattırdı

ABD’de petrol çalışanlarının sürdürdüğü grev ikinci güne ulaşırken bir petrol rafinerisi kapandı.

Birleşik Çelik İşçileri Birliği’nin (US), 1 Şubat’ta aldığı karar ile tesislerde çalışmayı durdurması ve çalışanların 1980’den bu yana en büyük grevi gerçekleştirmesinin ardından bir ABD rafinerisi kapandı. Yönetim diğer 6 tesisteki operasyonların kontrolünü ele aldı.

200’den fazla rafineri, terminal ve kimyasal tesisteki çalışanları temsil eden US, kontrat müzakerelerinin dağılmasının ardından 9 tesiste geçtiğimiz pazar günü çalışmayı durdurdu. Söz konusu tesisler ABD’nin rafineri kapasitesinin yüzde 10’unu oluşturuyor. Sendika, görüşmelerin başladığı 21 Ocak’tan bu yana Royal Dutch Shell Plc tarafından aralarında Exxon Mobil Corp. ve Chevron Corp.’un bulunduğu şirketleri temsilen yaptığı 5 teklifi reddetti. Tesoro Corp., Kaliforniya’da bulunan Martinez tesisindeki günlük 166,000 varillik üretimin yarısını sonlandırıyor.

Birlik liderleri 1980’den bu yana ülke genelinde greve gitmemişlerdi. 1980’deki grevde çalışma 3 ay durdurulmuştu. Çalışmaların sonlandırılmasının ardından 9 tesisten yalnızca biri üretimi düşürdü. US’in tümünün greve gitmesi ABD akaryakıt üretimini yüzde 64’ü kadarını aksatma tehdidi oluşturabilir. Shell ve sendika yetkilileri, petrol fiyatlarının 2008’den bu yana en büyük çöküşü yaşaması ile birlikte müzakerelere başladı.

Dallas merkezli Turner Mason & Co. Başkan Yardımcısı John Auers, “Rafineriler grev süresince operasyon oranlarını biraz düşürebilirler. Sendikayı zorlamayacaklardır.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.