ABD’de faiz artışı, Türkiye’de enflasyonu artırabilir

Türkiye ekonomisini değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Yetkiner, 2015 yılı seçimleri nedeniyle özel sektör yatırımlarında azalma beklendiğine dikkat çekti. Yetkiner, ABD Merkez Bankası’nın(FED) faiz artırmaya başlamasının Türkiye’de enflasyonu artırabileceğini kaydetti.

2015 yılında büyük çaplı yabancı yatırımlarda düşüş olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yetkiner, “Eğer genel seçimlerin sonuçları hükümetin siyasi olarak zayıfladığına işaret ederse, 2015’in ikinci yarısında özel sektör yatırımlarında çok daha ciddi düşüşler gözlemlenebilir. Özel tüketim eski seviyelerini sürdürmek istese bile, belirsizlik büyüme hızını yavaşlatacaktır. Hükümetin kredi kartı kullanımına kademeli olarak getirdiği kısıtlar kredi kartı kullanımında ciddi bir kırılma yaratmasa bile yine de belirli bir etkisi olmaktadır.” dedi.

‘SURİYELİ GÖÇMENLER, İŞSİZLİĞİ ARTIRABİLİR’

İşsizliğin yüzde 10 dolaylarında sabitlendiğini aktaran Prof. Dr. Yetkiner, özellikle Suriyeli göçmenlerin etkisiyle işsizlik oranlarında artışın ihtimal dâhilinde olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yetkiner, diğer yandan ham petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık ve döviz fiyatları üzerinde gevşemeye yol açtığını, Amerikan Merkez Bankası FED’in faizleri artıracağı beklentisinin de döviz ve faiz oranlarında baskı oluşturduğunu kaydetti. İş dünyasının FED’i yakından izlemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yetkiner, şu değerlendirmede bulundu: “FED faizleri artırmadığı sürece Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası enflasyonu kontrol altında tutacaktır. Ancak ABD’de faizler artmaya başlayınca, Türkiye’de enflasyon tehlikesi ortaya çıkacaktır. Eğer dövizin artmasına izin verilirse, enflasyondaki artış daha çabuk ve daha yüksek olacaktır. Faiz konusunda piyasa zorlanmamalıdır. Denge noktasından uzaklaşılması halinde bunun ülke ekonomisine olumsuz etkileri daha büyük olacaktır. Şu anda bankacılık ve finans sistemi daha önce yurtdışından sağladığı ucuz fonlar nedeni ile likidite olduğu için henüz bu baskı yeterince kuvvetli hissedilmemektedir. Ancak zaman içinde yabancı fonlar daha yüksek faiz talep edecek ve piyasa bunu karşılamak zorunda kalacaktır.”

‘BORSA KÜÇÜK YATIRIMCILAR İÇİN RİSKLİ HALE GELDİ’

Döviz cinsi borçlanmaktan kaçınılması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Yetkiner, tüketim harcamalarının da kontrollü yapılmasının yararlı olacağını kaydetti. Getirisi yüksek olmayan yatırımlardan kaçınılmasını tavsiye eden Prof. Dr. Yetkiner, “Gelecekteki gelirinden emin olanlar bugünlerde hala ucuz olan kredi kullanımından çekinmemelidir. Ancak gelecekteki gelirinden emin olmayanlar kesinlikle borçlarını azaltma yoluna gitmelidir. Borsa küçük oyuncular için daha riskli hale gelmiştir.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.