ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’ın temyiz başvuru süresini uzattı

ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’ın temyiz başvuru süresini uzattı

ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’ın temyiz başvuru süresinin uzatılmasını kabul ederek son başvuru tarihini 15 Mart’tan 13 Mayıs’a uzattı.

İran’a uygulanan yaptırımların delinmesinde rol oynadığı gerekçesiyle hakkında dava açılan ve iki kez temyiz başvurusu reddedilen Halkbank davasına ilişkin ABD Yüksek Mahkemesi, New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne davanın 13 Mayıs’a kadar bekletilmesini talep eden mektup gönderdi.

Euronews’te yer alan habere göre, Halkbank 10 Ocak’ta ikinci bölge istinaf mahkemesine verdiği dilekçede, ‘Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası kapsamında olmasına rağmen’ temyiz başvurusu iki kez reddedilen davanın Yüksek Mahkeme’ye sevkini istemişti.

İstinaf mahkemesi de Halkbank’ın Yüksek Mahkemeye başvurmasına izin verilmesine hükmetmişti. Bu süreçte de New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ndeki davanın da askıya alınmasına karar vermişti.

Türkiye’nin verdiği dilekçenin 31 Ocak’ta Yüksek Mahkeme Yargıcı Sonia Maria Sotomayor’a ulaştığı ve yargıcın da davanın 31 Ocak’tan itibaren 13 Mayıs’a kadar bekletilmesini istediği bildirildi.

Savcılar tarafından Halkbank’a ABD’nin İran’a yönelik ekonomik yaptırımlarını toplamı yaklaşık 20 milyar dolara varan operasyonlarla delme suçlaması yöneltiliyor.