ABD tarihinin en zengin işadamları

ABD tarihinin en zengin işadamları

ABD tarihininde özellikle enerji alanında yatırım yapan işadamlarının büyük servet sahibi olduğu ifade edildi.

Ülke tarihinin en zengin işadamları listesinin birinci sırasında John D. Rockefeller yer aldı. Rockefeller’in günümüze uyarlanmış servetinin 253 milyar olduğu tahmin ediliyor.

CNN Money tarafından derlenen bilgilere göre, petrol endüstrisinde yaptığı devrimle bilinen ve 1937’de hayatın kaybeden John D. Rockefeller Amerikan tarihinin en zengin işadamı. 1880 yılında petrol üretiminde iyi bir kalite yakalayan eden Rockefeller, kurduğu Standard Oil şirketi ile 1880 yılında ABD’deki petrol üretiminin yüzde 90’nını sağlıyordu. 1911 yılına kadar petrol üretiminin en büyük payına sahipti.

Ünlü işadamı, bu sayede ülkenin ilk milyarder işadamı olarak anıldı. Standard Oil’in dağılmasından sonra Exxon Mobil, Chevro, ConocoPhillips gibi şirketler kuruldu.

Cornelius Vanderbilt

Cornelius Vanderbilt

Yük taşıma teknesi ile ticarete giren Cornelius Vanderbilt, buharlı gemi ve tren yolları alanında yaptığı yatırımlarla Amerikanın en zenginleri arasında yerini aldı. 1794-1877 tarihleri arasında yatırımlarını devam ettiren Vanderbilt’in yaklaşık olarak 205 milyar dolar serveti ile listenin 2.sırasında yer aldı. Vanderbilt’in mirasçıları New York’un Park Caddesi’nde çok sayıda bina imar etti.

1763-1848 tarihleri arasında yaşayan Alman asıllı John Jacop Astor, 138 milyar doları ile 3.sırada yer aldı. ABD’ye sermayesiz  gelen Astor, özellikle Manhattan Adası’nda yaptığı emlak yatırımları ile büyük bir servet kazandı. Astor ailesinin Manhattan’da yaklaşık 700 emlak sahibi olduğu belirtildi.

Fransız asıllı Stephen Girard 120 milyar dolarlık serveti ile listede 4.sırada yerini aldı. Avrupa- Karayip arasında ulaşımı sağlayan gemilerde çalışan Girard, kısa sürede ticaret gemisi satın alarak iş dünyasına atılmış. Daha sonra ABD’nin bir başkas sahil şehri Philadelphia’ya taşınan Fransızlı göçmen, banka satın alarak finans sektörüne girdi. Girard, 1812 savaşlarında ABD hükümetine borç verecek kadar servet sahibi olmuş.

Bir başka milyarder Richar Mellon. 1858-1933 yılları tarihinde yaşayan Mellon 103 milyar dolarlık serveti ile 5.sırada yer aldı. Amerikalı işadamı, çelik, benzin, kömür ve tren yolu alanlarında yaptığı yatırımlarla biliniyordu.

İskoçya asıllı Andrew Carnegie 101 milyar dolarlık serveti ile zenginler listesinde 6.sırada yerini aldı. 1835-1919 yılları arasında yaşayan Carnegie, özellikle demir alanında yaptığı yatırımlarla ön plana çıkmıştı. Ünlü işadamı hayır kurumlarının yanı sırada 3 bin’e yakın kütüphane yaptırmış

1764-1839 yıllarında New York’ta bir milyon dönümden fazla arazi sahibi olan Stephen Van Rensselaer 101 milyar dolarlık serveti ile 7.sırada yer aldı.

1803-1876 yılları arasında yaşayan Alexander Turney Stewart 100 milyar dolarlık serveti ile 8. sırada yer aldı. İrlanda asıllı işadamı, kuru gıda alanında toptancılık yatırımları ile biliniyordu. Stewart’ın iç savaş döneminde askerlere verdiği gıda yardımları ile biliniyor.

Teknoloji alanında yatırımlar yapan Microsoft’un kurucu Bill Gates 73 milyar (2013)  dolarlık serveti ile listenin 12.sırasında yer aldı.

Otomotiv şirketinin göz markalarından Ford’un kurucusu Henry Ford, 67.2 milyar dolarlık serveti ile 13.sırada yer aldı.

Ünlü işadamı Warren Buffett ise 63.8 milyar dolarlık serveti (2013) 14.sırada yer aldı. 1965 yılında Berkshire Hathaway şirketi ile iş dünyasına giren Buffet, dünyanın en zengin insanları arasında yer alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.