ABD mahkemesinden Kuzey Irak petrolünün satışına engel

ABD mahkemesinden Kuzey Irak petrolünün satışına engel

ABD mahkemesi, Kuzey Irak’ın ABD’de ham petrol satışının yasal olmadığına karar verdi. Bu kararın bölgesel Kürt yönetiminin Bağdat’tan mali olarak bağımsız hale gelmesini engelleyeceği belirtiliyor.

ABD mahkemesi, Kuzey Irak’ın ABD’de ham petrol satışının yasal olmadığına hükmetti. Karar, bölgesel Kürt yönetiminin merkezî yönetimden finansal olarak tamamen bağımsız hale gelme hayallerine önemli bir darbe vurmuş oldu. New Orleans’taki bir temyiz mahkemesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) ABD’de ismi açıklanmayan bir alıcıya petrol satışı planlarını yasaklayan bir mahkeme kararına itirazını reddetti. Mahkeme kararında, IKBY’nin söz konusu petrolü daha sonra İsrail’de bir alıcıya satmış olmasının temyizi geçersiz kıldığını söyledi.

Dava süreci, geçtiğimiz yıl ABD’nin Teksas eyaletinde bir mahkemenin Galvesto Körfezi açıklarında 100 milyon dolarlık Kürt petrolü taşıyan bir tankerin limana yanaşması durumunda yüküne el konulması kararını vermesiyle başlamıştı. Bunun üzerine Houston’daki mahkeme, Erbil yönetiminin ABD’de herhangi bir petrol satışı planlaması durumunda mahkemeyi haberdar etmesi şartı koşmuştu. New Orleans’taki temyiz mahkemesi de bu kararı değiştirmedi.

Irak merkezî hükümeti ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, petrol gelirlerinin paylaşımı ve ödeme konusunda sorun yaşamaya başlamasıyla Kuzey Irak yönetimi, kendi petrolünü doğrudan dünya pazarlarına ihraç etme kararı aldı. Bunun için Bölgesel Yönetim, Irak tarafından Türkiye sınırına kadar yeni bir petrol boru hattı inşa etti. Türkiye topraklarında ise hat, Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’na bağlanarak Ceyhan’a ulaştı. Mayıs 2014’ten itibaren Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tanklarında depolanan Kuzey Irak petrolleri, 22 Mayıs 2014’te ilk tankerle (United Leadership, yaklaşık 1 milyon varil) dünya pazarlarına gönderildi. Ancak Türkiye’nin bu adımı tepki almış ve ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşınmasına karşı oldukları açıklaması yapmıştı. Irak Petrol Bakanlığı da Bölgesel Yönetim’i, İsrail’e petrol satmakla suçlamıştı. Bu arada EPDK raporuna göre 2014’te Türkiye’nin en fazla motorin ithal ettiği ikinci ülke İsrail oldu. Aynı dönemde Türkiye’nin az miktarda da İsrail’e petrol ihracatı (jet yakıtı, denizcilik motorini ve denizcilik yakıtı) söz konusu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.