ABD, imalat sanayiini güçlendirmek istiyor

ABD, imalat sanayiini güçlendirmek istiyor

Obama yönetimindeki ABD, imalat sanayiinde öne çıkmayı hedefliyor. Zira, Amerika Başkanı için hazırlanan bir raporda imalat sanayiinde üretilen bir dolarlık çıktının ekonominin diğer kesimlerinde 1,35 dolarlık ekonomik faaliyeti doğurduğu söyleniyor.
Bu rakam ikinci sırada gelen tarımda 1,20 dolar, üçüncü sıradaki inşaat sektöründe ise 0,97 dolar. Son sıradaki perakende sektöründe ise rakam 0,55 dolara kadar düşüyor. Raporu hazırlayan Amerikalı uzmanlara göre Amerika’nın imalat sektöründeki “tarihî liderliği” risk altında. Amerikan imalat sektörü 1974 yılında 20 milyon kişiye yakın istihdam sağlarken bugün bu rakam 10 milyonun altında; yani toplam istihdam içindeki pay yüzde 20’lerin üzerinden bugünlerde yüzde on seviyesinin altına indi. Raporun yazarları sorunun sadece düşük ücretli imalat sektörü işlerinin Asya ülkelerine kaptırılmasından ibaret olmadığını, Amerika’nın yenilikçi sahalarda da gerilediğini söylüyorlar ve bir dizi önlem alınmasını öneriyorlar.  

BAŞKANLIK BİLİM VE TEKNOLOJİ KONSEYİ

Başkanlık Bilim ve Teknoloji Konseyi (PCAST) Amerikan Başkanı tarafından atamaları yapılan bir istişare kurulu. PCAST’ın görevi Başkan’a bilim ve teknoloji konularında strateji önerileri yapmak. PCAST çerçevesinde Amerika’da 2011 yılında başlatılan “İleri İmalat Ortaklığı (AMP) Yönlendirme Komitesi” akademi, sanayi ve ilgili kamu kurumlarını temsilcilerinden oluşturuldu. 2011 Haziran ayında “İleri İmalat Sanayiinde Amerika Liderliği Sağlama” başlıklı raporu yayımlayan AMP, bu raporunda Amerika’nın son yıllardaki konumunu imalatta ileri olan diğer ülkelerle kıyaslayarak hangi alanların geliştirilme ihtiyacı olduğunu, gerçekte var olan potansiyelin ne olduğunu saptamıştı. Bu çalışmanın ardından Amerika ileri sanayide lider konumuna yükselebilmek için ikinci bir rapor yayımladı. AMP aracılığıyla yapılan araştırmalar ve toplanan veriler bu raporun yazılmasında, önerilerin oluşmasında, gelecekte atılması gereken adımların belirlenmesinde esas teşkil etti. Girişte bahsedilen rapor, 2012 yılı Temmuz ayında hazırlandı ve Başkan’a sunuldu. Rapor, ileri imalat alanlarında  yurtiçi rekabet avantajının nasıl yakalanabileceği üzerine önemli ipuçları içeriyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR İLERİ İMALAT SANAYİİ NASIL OLUŞTURULUR?

Farklı şirketlerin “spillover effect” yani yayılma etkisiyle bilgi alışverişinde bulunması sonucunda yenilikçi ekonominin geliştiği, üretim ve ücretlerde artış olduğu biliniyor. Bu duruma BMW’nin fabrikasını Greenville-Spartanburg’a taşımasıyla bölgedeki diğer fabrikaların daha verimli hale gelmesi ve ücretlerin artması örnek olarak gösterilebilir. Yayılma etkisi haricinde AMP stratejisinin başarıya ulaşabilmesi için ise üç temel yapı taşının dikkatlice oluşturulması ve geliştirilmesi lazım. İnovasyon sürecini güçlendirme, kaliteli ve kalifiye işgücü oluşturma ve iş şartlarını geliştirme. Bu adımların atılması sonucunda imalat sanayiinin rekabet gücü artarken iç imalatın da canlanması sağlanabilecek.

 

İNOVASYONU GÜÇLENDİRME

Ulusal imalat stratejisi oluşturması ve geliştirmesi, ileri teknoloji gereken imalat alanlarına öncelik verilmesi inovasyonun etkinleştirilmesinde önemli rol oynuyor. Nano-imalat, endüstriyel robot, bio-imalat ve bio-bilişim, elektronik imalat, görüntüleme bilgi ve dijital imalat teknolojileri, materyal dizaynı ve sentezi ileri teknoloji gerektiren başlıca alanlar olarak sayılabilir. Bu alanlarda Ar-Ge fonlarının artışı ileri imalat sanayii için hayatî önem taşıyor. Nano-imalat teknolojileri sermaye maliyetlerini düşürürken, bio-imalat ve ayırma metotları sayesinde üretim sürecinde daha az enerji tüketiliyor, daha verimli kaynak kullanımı yapılabiliyor. Ulusal İmalat-Yenilik Enstitüleri kurularak kamu-özel sektör ortaklığının teşvik edilmesinin yanı sıra vergiden muaf tutulacak üniversite-endüstri tesislerinin sayısının artmasıyla üniversiteler ile imalat sanayii kolları arasındaki etkileşimin daha güçlü hale gelmesi sağlanabilir. Geliştirilen ileri imalat teknolojilerinin ticarileştirilmesi için imalatçılar ve üniversiteler arasında inovasyon çevresi oluşturulması, oluşturulacak veri tabanıyla küçük ve orta ölçekli girişimcilere etkin bir altyapı sunulması hedefleniyor.


NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ YETİŞTİRİLMESİ

Hizmet sektörünün çok geliştiği Amerika’da imalat önemsiz bir alan gibi görünüyor çoğunun gözüne. Obama’nın planı, toplumun imalat sektörü hakkındaki bu ters algısının düzeltilmesini hedefliyor. Bu gerçekleşirse, zeki insanlar imalat sanayiine geri dönecek. İleriye yönelik kaliteli eleman yetiştirilmeye teknik liselerden başlanması, üniversitelerde ileri imalat alanlarına yönelik bölümlerin açılması için fonlar ve altyapı çalışmalarının yapılması vasıflı iş gücü oluşturulabilmenin ilk adımları arasında sayılıyor. Daha fazla öğrencinin kariyer planlamalarına bu alanı dahil etmesi için yönlendirici çalışmaların yapılması yanında bu alanda uzmanlaşmış ve emekliye ayrılmış kişilerin işverenlerle ve dolayısıyla yeni işe başlayanlarla iletişim kurmalarının sağlanması da önemli. Böylece kesintisiz bir bilgi aktarımı da yapılmış olunacak. Üniversite-kamu ve özel sektör işbirliğinde gerçekleşecek staj programları ve kariyer uzmanları için oluşturulacak veri tabanları da AMP tarafından hedefleniyor.


İŞ ORTAMININ GELİŞTİRİLMESİ


Yurtiçinde imalat sektörü yatırımlarının artması için özel vergi reformları ve düzenlemeler gerekiyor. İleri imalat sanayiinin güçlenmesi için daha güçlü bir hukukî sisteme ihtiyaç var. Dış ticaret politikası ve enerji politikasının değiştirilmesi için atılacak adımlarda politikalar arasında. İmalat sanayii aynı zamanda büyük bir enerji tüketicisi. Dolayısıyla ülke içi enerji politikaları sebebiyle global rekabette en fazla etkilenen alan da imalat sanayii. Raporda, imalat sanayiine yönelik hazırlanacak ve uygulanacak özel enerji politikalarının önemi de vurgulanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.