ABD ekonomisi resesyona girecek mi?

ABD ekonomisi resesyona girecek mi?

ABD’de özellikle teknoloji şirketlerinin son günlerde işten çıkarılacak işçi sayılarını açıklaması ekonomide belirsizliğe neden oldu. Ekonominin nasıl ilerleyeceği konusunda bazı uzmanlar yumuşak bir geçiş olabileceğine dikkat çekerken bazıları ise ekonomik yavaşlamanın olabileceğine vurgu yapıyor.

Ethnic Media Service’i tarafından ‘ABD’de ekonomi 2023’te ne kadar sıkışacak’ konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. İnternet üzerinden düzenlenen programa katılan uzmanlar ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığının yüzde 50 olarak ifade etti.

Etkinlikte konuşan Bütçe ve Politika Öncelikleri Merkezi’nde (CBPP) Kıdemli Politika Analisti olan Ekonomist George Fenton, “2023’te bir durgunluk olup olmayacağını gerçekten bilmiyoruz” dedi.

EKONOMİNİN RESESYONE GİRME İHTİMALİ YÜZDE 50

Moody’s Analytics’ten Mark Zandi şu anda ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığını 50-50 olarak gösteriyor ve Bloomberg’in 40 ekonomistin katıldığı yakın tarihli bir anketinde ise bu oran 70’e 30 gibi daha yüksek bir oran belirledi.

Ekonomistler ekonomideki gelişmeleri net bir şekilde okuyamıyor çünkü istihdam büyümesinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) gibi dördüncü çeyrekte yavaşlaması bekleniyor. Ancak Fenton, bunların hiçbiri şu anda düşüşte değil, diyor.

“Konsensüs, bir durgunluk yaşarsak bunun kısa ve sığ olacağı yönünde. Ama kısa ve derin olabilir, uzun ve sığ olabilir. Ne olacağından gerçekten emin değiliz” diyor.

BORÇ LİMİTİ ÖNEMLİ

Şu anda Brookings Enstitüsü’nde Hamilton Projesini yöneten Kongre Bütçe Ofisi’nin eski Baş Ekonomisti Dr. Wendy Edelberg, “Gelecek yılın inanılmaz derecede zorlayıcı olacağını düşünüyorum” diyor. Karamsar bakış açısı, Washington’un borç tavanı konusunda “eline kadar” bir mücadeleye girdiği bir zamanda ortaya çıkıyor.

ABD borç ödemelerinde temerrüde düşerse, muhtemelen dünya çapında bir durgunluğu tetikleyecektir. Zaten uyarı işaretleri var. Hisse senetleri geçen hafta düştü ve DOW 275 puan düşerek bu yılki kazancından vazgeçti.

Edelberg, “Endişeden başka bir şey düşünmüyorum,” dedi.

Sol eğilimli bir aktivist grup olan Groundwork Collaborative’de Baş Ekonomist ve Politika ve Araştırma Genel Müdürü Dr. Rakeen Mabud, “Maalesef benzer şekilde iç karartıcı bir değerlendirmem var” dedi. Ufukta iki büyük tehdit olduğunu söyledi.

“Bu yılki ikinci tehdit, hükümetin kesintilere geri dönmesi ve Cumhuriyetçilerin şimdiden sinyalini verdiği kemer sıkma politikaları en önemli öncelik. Meclis GOP, 118. Kongresini süper zenginlerin vergilerinden kaçınmasına yardımcı olmak için oy vererek başlattı, ”dedi Mabud.

”FED’İN FAİZ ARTIŞI OLUMSUZ SONUÇLARA SEBEB OLABİLİR”

Şu anda Cumhuriyetçiler, McConnell fraksiyonu ile Marjorie Taylor Greens arasında bölünmüş bir grup ve kamu televizyonunu bozma veya Sosyal Güvenlik yardımlarında kesinti yapma tehditlerini iyileştiremediler. Mabud, Fed’in geçen yıl faiz oranlarını yedi kez artırdığını ve muhtemelen Ocak sonundaki bir sonraki Açık Piyasalar Komitesi toplantısında tekrar yapacağını kaydetti. Ancak daha yüksek fiyatların ve artan işsizliğin enflasyonu dizginlemek için en iyi strateji olmadığını, çünkü milyonlarca insanı işsiz bırakacağını, ücret artışını yavaşlatacağını ve çok büyük finansal ve ekonomik acıya neden olacağını söyledi.

Çok zengin şirketlerin gücü elinde tuttuğu ve ekonomiyi onlara fayda sağlayacak şekilde şekillendirebildiği bir sistemde sıkışıp kaldık dedi.

“Pandemi sırasında yaygın vurgunculuk gördük. Bunu hala görüyoruz, değil mi? Mabud, “Bakkaldan bir düzine yumurta almaya giden herkes, yumurta fiyatlarının yükseldiğini fark etmişsinizdir” dedi. “Yumurta üretmenin maliyeti daha yüksek olduğu veya Kroger’de kıt olduğu için değil… Bunlar, fiyatları üretim maliyetlerinin haklı çıkaramayacağı kadar artıran üreticiler.”

Düzeltme nedir? Mabud, Kongre’nin federal bir fahiş fiyat yasası geçirmesi gerektiğini ve Federal Ticaret Komisyonu ile Adalet Bakanlığı’nın vurguncuların peşine düşmesi gerektiğini savunuyor.

Diğer durgunluklarla karşılaştırıldığında, COVID’den kaynaklanan ekonomik gerileme o kadar da kötü değildi. “Kesinlikle sığdı çünkü politika yapıcılar insanlar için harekete geçmek için devreye girdi. Bankalar için değil, büyük şirketler için değil, insanlar için” dedi.

ÇOCUK VERGİ KREDİSİ 2022’DEN SONRA SONA ERDİ

Amerikan Kurtarma Planı fonları gitmedi, ancak büyük ölçüde harcandı ve Çocuk Vergi Kredisi 2022’de sona erdi. İki yıl içinde 2,9 milyon çocuğu yoksulluktan kurtardı. Edelburg, çocuk vergi kredisinin genişletildiğini görmek istiyor, böylece çocuk yoksulluğu “hemen artmıyor”.

Kurumsal vurgunculuğu frenlemek için bazı beklentiler var. Başkan Biden, petrol ve gaz şirketlerine fazla kar vergisi koymak istiyor ve bu daha geniş bir şekilde uygulanabilir. Kongre, vergi ödemekten kaçınmanın bir yolu olarak hisse senedi geri alımlarını yasaklayabilir. Geçen yıl kabul edilen Enflasyon Azaltma Yasası, hissedarlara büyük kârlar bildiren ancak vergilendirilebilir gelirleri IRS’ye rapor etmeyen yaygın uygulamayı durduran %15’lik asgari kurumlar vergisini içeriyor.

Trump yönetimi, kurumlar vergisini 2017’de yüzde 35’ten yüzde 21’e indirdi ve bu oran 2025’e kadar sürecek. Fenton, yüzde 21’den yüzde 28’e çıkarılmasının önümüzdeki on yılda bir trilyon dolar vergi geliri sağlayacağına dikkat çekiyor.