“1,7 milyon göçmen kaybı ABD işgücü kıtlığını ve enflasyonu artırıyor”

“1,7 milyon göçmen kaybı ABD işgücü kıtlığını ve enflasyonu artırıyor”

ABD’de göçmen veya yabancı uyruklu işçi çalıştıran iş ilanlarının yaklaşık yüzde 15’i hala boş, yasal göçmenlik sistemi ise zor durumda. Bir önceki yönetimin getirdiği yeni göç politikaları nedeniyle et paketlemeden ev yapımına, STEM uzmanlarına ve hemşirelere kadar, pandemi sonrası ekonomi, iş gücü sorunu yaşamaya devam ediyor. 

GÖÇÜN DURDURULMASI İŞ GÜCÜNÜ NASIL ETKİLEDİ?

Giovanni Peri, “2019’un ortasından 2021’in sonuna kadar ABD’ye esasen sıfır net göç oldu” dedi. Ekonomi Profesörü ve UC Davis Küresel Göç Merkezi’nin Kurucusu ve Direktörü, ABD Bürosu nüfus sayımı verilerine atıfta bulunuyor.

Peri, “2021’in sonlarında ve 2022’nin başlarında bu sayılar yeniden artmaya başlasa da, göçmen akışının durması ülkenin 1,7 milyondan fazla (göçmen) kaybetmesine neden oldu.” STEM sektöründe – doktorlar, bilgisayar bilimcileri, biyomedikal mühendisleri, biyo uzmanları – ve 800.000’i gıda, konaklama, yaşlı ve çocuk bakımı gibi sektörlerde yoğunlaşan üniversite eğitimi almamış olacaktı. Peri, “ABD işgücünün yüzde 1,1’inden bahsediyoruz” diye ekledi.

Peri, Ethnic Media Services tarafından 22/08/22 tarihinde düzenlenen ve göçmen eksikliğinin ekonomiye nasıl zarar verdiği konusunda alarm veren bir medya brifingi sırasında konuştu. Bu arada, kamuoyu tartışması mali yıl için tahmini 2 milyon sınır geçişine odaklanıyor.

Göçün durdurulması, giderek daha fazla ABD vatandaşının çevrimiçi işlerde evden çalışmayı ve 50’li ve 60’lı yaşlarındaki insanların erken emekliliği seçmesiyle aynı zamana denk geliyor. Peri, şirketler insanları işe almakta zorlandıklarında, ücretler yükselir ve artan işçilik maliyeti enflasyona dönüşür, diye açıkladı Peri.

Temmuz 2022’deki Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, ABD’de 10 milyon doldurulmamış iş vardı. COVID’den önce, benzer bir dönemde bu rakam 6 milyondu.

Uzmanlar, H1B vize programını (işverenlerin sponsorluğunda) tüm sektörler için daha güçlü ve daha kapsayıcı hale getirmek için bir hükümet çabasının, yeşil kartlar ve iltica taleplerindeki korkunç birikmeyi ele alırken kabul etmesi gerektiği konusunda hemfikir.

GÖÇ SÜREÇLERİNDE BİRİKMELER VE GECİKLMELER

Hükümet İlişkileri Kıdemli Direktörü Gregory Z. Chen, “Geçtiğimiz altı veya yedi yılda, hem mahkemelerde hem de ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) aracılığıyla, ülke genelinde göçmenlik süreçlerinde muazzam gecikmeler gördük” dedi. Amerikan Göçmenlik Avukatları Derneği’nde. Chen, Başkan Barack Obama görevden ayrıldığında, Trump yönetimi sırasındaki 1,4 milyon vakaya kıyasla biriktirme listesinde yaklaşık 500.000 göçmenlik vakası olduğunu kaydetti.

Chen, “Bugün itibariyle, duyulmayı bekleyen yaklaşık 1,6 milyon davamız var, (her biri) genellikle dört ila altı yıl sürüyor” dedi. “Birçok işletme faaliyete geçmek için sabırsızlanıyor.”

Bu arada, çalışma izinlerinin işlenmesinden sorumlu kurum olan Otomatik İhracat Sistemi (AES), işlem sürelerini 180 günden yedi aya çıkardı.

Bu birikimler, kapsamlı bir göçmenlik reformu ile düzeltilebilir. Amerikalıların neredeyse yüzde 70’i buna yanaşsa da, kutuplaşmış bir Kongre’de yasal göçmenler için bile kısıtlamaları gevşetme teşebbüsü olmadı.

Chen, Başkan Biden’ın kısa süre önce yasalaşan Enflasyon Azaltma Yasası’nın başlangıçta yetkisiz göçmenleri yasallaştırmaya yönelik hükümler içerdiğinin altını çizdi, bu hüküm iki partili destek kazanmak için bundan vazgeçilmesi gerekiyordu.

2023’te bile büyük bir göçmenlik reformu yasa tasarısı öngörmeyen Chen, “Göçün ülkeye ve ekonomiye sağladığı faydalarla ilgili endişeler, bunun sınırdaki ulusal güvenlik sorunlarıyla ilgili olduğu fikrine kapıldı” dedi.

HEMŞİRELİK VE PROFESYONLLERİN EKSİKLİĞİ

Rush Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kardiyopulmoner Bilimler Bölümü’nün perfüzyonist ve Program Direktörü Julie Collins’e göre, göçmenlerin yokluğunun keskin bir şekilde hissedildiği bir alan tıbbi bakımdır.

İki yıl boyunca hastanesinin COVID katında çalışan Collins, hemşirelik profesyonellerinin kritik eksikliğinin etkisini ilk elden gördü.

“Vardiyaları karşılamaya yardım ediyordum ve tükenmiş hemşirelerin COVID ünitelerinde hastalara nasıl bakmaya başladığını gördüm” dedi. “COVID yavaşlamaya başladığında hemşireler erken emeklilik istedi, bazıları meslek değiştirdi ve hatta bazıları COVID’den öldü. Bu, birimlerimizdeki açık pozisyonları doldurmak için bize daha az hemşire bıraktı.”

COVID katları esasen kapatılmış olsa da, hastanelerde personel sayısı yetersiz ve bire bir hasta bakımı sona erdi. “Çoğu zaman hemşireler birden fazla hastaya bakıyor, bu da onların hata yapma ve duygusal sıkıntıya neden olma şanslarını artırıyor.”

Hemşireler için 194.000’e yakın açık pozisyon var ve bunları dolduracak kadar ABD’li hemşire yok. Hastanelerde personel sayısının az olduğu 80’lerden bu yana, diğer ülkelerden hemşireler bu rolleri üstlendiler. Ancak bugün, yıllık olarak H1B vizeleri 14 ile sınırlıdır. 

0,00 ve aile destekli vizeler 226.000 ile sınırlıdır.

Collins, “Hemşirelerin ne kadar yorgun ve bitkin olduklarını ve sesleri duyulmamış gibi ne kadar sinirli hissettiklerini görüyorum” dedi. Hastaneler (göçmen) hemşireleri getirmeye devam edebilecekleri bir sistem geliştirseler, açık pozisyonlarını doldurmakta sorun yaşamazlar” dedi.