11 milyon kişi gelirlerinin yarısını ev kirasına harcıyor

11 milyon kişi gelirlerinin yarısını ev kirasına harcıyor

ABD’de 11 milyon insan, gelirlerinin yarısını ev kirasına harcıyor.

Harvard Üniversitesi’ne bağlı Joint Center for Housing Studies tarafından yayınlanan yıllık ‘konut’ raporuna göre 2014’te 11 milyon insanın kirada yaşadığı belirlendi.

Rapora göre 21,3 milyon insan gelirlerinin yüzde 30’unu kira masraflarına ayırıyor. Bu, son yılların en yüksek oranı olarak belirtildi.

Araştırmaya göre ev kirasının artışı, maaş artışından daha hızlı yükseliyor. Raporda, kirasını ödemek zorunda kalanların, diğer masraflarını azaltmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. Joint Center, kıdemli araştırma görevlisi Dan McCue, insanlar gelirlerinin büyük bir kısmını kiraya ayırmak zorunda kaldığı zaman, diğer harcamalar ile ilgili karar alırken zorlanacağının söyledi.

İnsanlar, kira ödemeleri nedeniyle, gıda, sağlık, giyim masraflarını azaltmanın yanı sıra, acil durum için kaynak sağlama, emeklilik parası ve ev alması durumunda ödeyeceği peşinat konusunda kararsız kalıyor.

Harvard Üniversitesi’nin raporuna göre kirada oturanların yüzde 75’inin yıllık geliri 30 bin-44,999 bin dolar. Yıllık geliri 45 bin ila 75 bin arasında değişen yüzde 50’lik kesim ise gelirlerinin yüzde 30’unu kiraya harcamak zorunda kalıyor. Kirada oturanların yüzde 40’ının yaş aralığı 30-49 olarak açıklandı. 2015’te ise kirada oturanların yüzde 50’si 25 bin dolardan daha az gelire sahip.

Geliri yüksek olup da ev kiralayanların sayısı son 3 yılın en yüksek seviyesinde. Genelde varlıklı olan aileler, ev almayı tercih ederken son yıllarda konut sektöründeki sıkıntılar nedeniyle ev kiralamayı tercih ediyor.

Yatırımcılar da, bunu dikkate alarak, yüksek gelirli insanların kalabileceği lüks apartmanlar inşaa ediyor. Geliri yüksek olan ailelerin kirada oturması, kira fiyatlarının yükselmesine sebep olan bir etken olarak gösteriliyor.

Yıllık raporda, 2015’de yeni apartman kiralarının fiyat ortalaması 1,381 dolar olarak açıklandı. Bu da yıllık en az 55 bin dolar gelire tekabül ediyor. Hesaplı apartmanların kira ortalaması ise 850 dolar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.