Zebari: Türk yetkililer ile yakın zamanda görüşmeyi planlıyorum

Zebari: Türk yetkililer ile yakın zamanda görüşmeyi planlıyorum

ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde (CSIS) düzenlenen bir programda konuşan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye ile birçok problem yaşadıklarını, ilişkilerin düzelmesi adına yakın zamanda Türk yetkililer ile görüşmeyi planladığını söyledi.

ABD – Irak Siyasi ve Diplomatik Ortak Koordinasyon Komitesi’nin dördüncü kez toplanması vesilesiyle ABD’nin başkenti Washington’a gelen Hoşyar Zebari, CSIS’te düzenlenen “Irak ve Bölgeden Bir Görüş” başlıklı seminerde konuştu. Zebari konuşmasında Irak’ın son dönemde gösterdiği ekonomik ve politik gelişmelerin yanında ABD ve bölgedeki ülkeler ile olan ilişkilerinden bahsetti. Bir katılımcının “Irak’ın iki büyük komşusu Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki sorunların nasıl gidirilebileceği?” sorusu üzerine Zebari, Irak hükümeti olarak bu durumu kendi aralarında sürekli tartıştıklarını ifade etti.

Çeşitli sebeplerden dolayı iki ülkenin Iraklı Sünni toplum üzerinde etkili olduğunu belirten Zebari, “Türkiye ile birçok problem yaşadık. Bunlar öncelikli olarak saygı azlığından kaynaklanıyor. Türk politikacı ve yetkililer seçilmiş Irak hükümetine ne yapması veya ne yapmaması gerektiğini dikta ediyor. Şuna inanıyorum ki farklı bir yol izlenmesi gerektiğini anlamışlardır” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞIMIZ”

Irak’ın en büyük ticaret ortağının Türkiye olduğunu dile getiren Zebari, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 12 ila 14 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Özellikle Suriye ile sınırların kapatılmasından sonra Irak’ın Türkiye için Körfez ülkelerine ulaşmada en uygun yol olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi adına girişimde bulunacağı sinyali veren Zebari, “Bu durumu düzeltmek adına Türkiyeli yetkililer ile yakında görüşmeyi planlıyorum. Bu belki Ankara’da belki Cenova’da olur” şeklinde konuştu.

Zebari, Suudi tarafı ile ilişkilerde bir kesinti olmadığını, halen iki ülkenin görüşmelerine devam ettiğini vurguladı. Suudi hükümeti ile tutuklu değişimi ve ticaret konularında görüşmeler yaptıklarını kaydeden Zebari, bunları ilişkileri düzeltebilecek adımlar olarak nitelendirdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.