Zaman’ın gasbı için BM İnsan Hakları: Bağımsız gazeteciliğe olağanüstü tehdit

Zaman’ın gasbı için BM İnsan Hakları: Bağımsız gazeteciliğe olağanüstü tehdit

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Feza Medya Grubu’na yapılan gasp için, “Devlet denetimi altında, Türkiye’de bağımsız gazetecilik adına en önemli kaynaklarından birine el koyma kararı, özgür medya ve çoğulculuğa karşı olağanüstü tehdit oluşturdu” dedi.

BM Genel Sekreteri’nin ardından BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Zaman’a gasbı sert şekilde eleştirdi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Özel Raportörü, Zaman’a yapılan gasbı ülkede bağımsız gazeteciliğe karşı ‘‘olağanüstü’’ tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Özel Raportörü David Kaye, Türk hükümetinin Zaman’a el koymasını, ‘‘Devlet denetimi altında Türkiye’de bağımsız gazetecilik adına en önemli kaynaklarından birine el koyma kararı özgür medya ve çoğulculuğa karşı olağanüstü tehdit oluşturdu’’ dedi.  

Feza Medya Grubu’na el konulmasının yalnızca bu kuruluşu etkilemeyeceği uyarısında bulunan Kaye, “Bu sadece Feza Medya Grubu’nu etkilemeyecek. Aynı şekilde kamu yararına hükümeti eleştiren diğer medya ve gazeteciler üzerinde büyük bir caydırıcı etki gösterecektir” diye uyardı.

Kaye, Türk hükümeti ile mahkemesine uluslararası hukuk standartlara uygun davranması çağrısında bulundu. Kaye, “Mahkeme kararları ifade özgürlüğü haklarına uygun olmalı ve haksız yere basın özgürlüğünü kısıtlayan yöntemleri empoze etmemelidir” dedi.

Zaman’a el konulması için mahkemenin öne sürdüğü ‘‘ulusal güvenliği tehdit veya asayişi bozduğu’’ yönündeki gerekçeleri inandırıcı bulmadığını belirten Kaye, “El koyma için ileri sürülen meşru hükümeti koruma, ulusal güvenlik veya asayiş gerekçe arasında uluslararası standartlara uygun bağlantı bulmakta zorlanıyorum’’ dedi.

Türk hükümetinin İnsan Hakları heyetinin incelemeleri için bu yılın Kasım ayında ziyaret etmesini kabul ettiğini belirten Kaye, ‘‘Ancak bu hafta yapılan hamle çok derinden rahatsız edici’’ diye konuştu.

Türk yetkilileri ile görüşmelerine normalde daha vakit olduğunu ifade eden Kaye, ifade hürriyetini kısıtlayan bu kararlar için Ankara ile kısa sürede içinde bir araya gelmeyi arzu ettiğini vurguladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri özel raportörleri ziyaret ettikleri ülkelerdeki yaşayan insan hakları ihlallerini yerinde inceliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.