Yolsuzlukla suçlanan 5 bakan görevden alındı

Yolsuzlukla suçlanan 5 bakan görevden alındı

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, yolsuzlukla suçlanan 5 bakanı görevden aldı.

Başkan Bachelet, “Bizden beklenen dürüstlük ve şeffaflık” diyerek adı yolsuzluğa karışan hükümet üyesi 5 bakanın görevine son verdiğini dile getirdi. Görevden aldığı bakanlar arasında İçişleri Bakanı Rodrigo Penailillo da bulunuyor. Penailillo’nun ondan fazla akrabası da politika da aktif olarak görev yapıyor.

Şili politikasında depreme neden olan karar için Başkan Bachelet’in siyasi hayatında büyük kayıplara yol açabileceği ifade ediliyor. 2018 de görev süresi bitecek olan Bachelet, geçtiğimiz ay tekrar seçimlere gitmeyeceği mesajını vermişti.

Açıklamasında Bachelet, “görev sürem dolduktan sonra hiçbir makam için tekrar aday olmayacağım” diye seslenmişti.

YOLSUZLUĞA BAŞKAN’IN AİLESİ DE KARIŞTI

Seçim kampanyasına yapılan bağışların şahsi çıkar için kullanılmasının patlak vermesinden sonra olay ülkede siyasi krize yol açtı. Kriz nihayetinde dün Devlet Başkanı’nın skandala adı karışan 5 bakanı görevden almasına kadar uzandı.

Yolsuzluğa adı karışanlar arasında görevden alınan bakanların yanı sıra Başkan Bachelet’in aile üyeleri de bulunuyor. Başkan Bachelet’in oğlu Sebastian Davalos’un eşinin danışmanlık firması üzerinden bir arazi alımında 10 milyon dolarlık banka kredisi için nüfuzunu kullandığı yolsuzluk dosyasında yer alıyor.

Bachelet, geçen hafta bir televizyon kanalına verdiği mülakatta hükümetin istifa edebileceği mesajını vermişti. Bachelet’in oğlu nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığı basında ileri sürülürken, Başkan mülakatında yolsuzluk iddialarını “Büyük hata” diyerek kabullenmişti.

Geçen hafta Şili gazetelerinde çıkan haberlere göre Bachelet, 23 üyeli hükümetin tüm bakanlarından istifalarını istediği dile getirilmişti.

SAVCI VE VERGİ DAİRESİ SKANDALI ORTAYA ÇIKARDI

Şili siyasetinde deprem etkisi yapan yolsuzluk soruşturması savcı ve vergi dairesinin yaptığı ortak operasyonla ortaya çıkarılmıştı. Soruşturma sonunda, seçim kampanyasına yapılan bağışlarının sahte makbuzla alındığı; bu sayede hem para hem de vergi kaçırıldığı belgelemişti.

Geçtiğimiz Eylül ayında patlak veren skandal, ülkenin en büyük finans şirketlerinden olan Penta Group’a kadar uzandı. Şirketin yüzlerce sayıda politikacı ve yakınları ile yardımcılarına seçim kampanyası çerçevesinde verdiği sahte faturaların ortaya çıkarılmıştı.

Yolsuzluğun savcılık makamı tarafından belgelenmesinden sonra Bachelet hükümetinden özellikle İçişleri Bakanı Penailillo’nun görevden alınması için baskı yapılıyordu.

RÜŞVET VEREN ŞİRKET YÖNETİCİLERİ ÖNCE HAPSE ATILDI SONRA…

Geçtiğimiz mart ayında, Penta firmasının bazı üst düzey yöneticileri çıktıkları mahkemede suçlu bulunmuş ve hapse gönderilmişti. Penta yöneticilerine rüşvet verme, kara para aklama ve vergi kaçırma gibi suçlardan dolayı mahkumiyet verilmişti.  Ancak Penta yöneticileri geçtiğimiz ay serbest bırakılmış içlerinden yalnızca bir kaçı ev hapsi ile cezalandırılmıştı.

Geçtiğimiz hafta savcılık makamı, adı yolsuzluk skandalına karışan ve haklarında delil bulunan 5 bakanın mahkemeye çıkarılması yolunda talepte bulunmuştu.

Yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Penta finans şirketinin sahibi Julio Ponce, 1973 yılında askeri darbe ile iktidarı ele geçiren Şili’nin diktatör devlet başkanı Augusto Pinochet’in eski damadı.

BAŞKAN, YOLSUZLUĞA KARŞI BİR DİZİ TEDBİRLER AÇIKLADI

Bachelet, başkanlık makamında iki dönemdir bulunuyor. Geçtiğimiz Mart ayında siyaset ile iş dünyası arasındaki bağların yeniden düzenlemesi görevi ile bir danışma kurulunu görevlendirdi.

Yine geçen ay ise yolsuzluk ve çıkar çatışmalarını engellemek için bazı önlemler paketini kamuoyuna deklare etti. Bu önlemler arasında seçim kampanyasında harcama limiti, kurumsal bağışların yasaklanması ve yolsuzluklar için bazı ek yaptırımları kapsıyor.

Bachelet’in bu çırpınışlarına halkın fazla nazar etmediği savunuluyor. Zira son kamuoyu yoklamaları tecrübeli Başkan’ın giderek halkın desteğini yitirdiğini gösteriyor. Bachelet, görev yaptığı süre zarfında eğitim, vergi ve seçim sisteminde yaptığı reformlarla takdir toplamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.