Yolsuzluk için özel yasa çıkarılıyor

Yolsuzluk için özel yasa çıkarılıyor

Çin Komünist Partisi üçüncü lideri ve Çin hükümetinin başındaki Zhang Dejiang, dün 3 bin delegenin katıldığı başkent Pekin’deki Milli Halk Kongresi toplantısında yolsuzlukla mücadele için özel bir yasa çıkaracaklarını açıkladı.

Dejiang bahsettiği yasa hakkında ayrıntılı bilgi vermediği için yapılacak olan değişikliklerle yolsuzlukla mücadele kapsamında zaten var olan yasalarda ne gibi yenilikler olacağı henüz bilinmiyor.

Çin’in hali hazırdaki yolsuzlukla mücadele yasaları rüşvet, görevi kötüye kullanma ve zimmete mal geçirme gibi suçlarla mücadeleyi merkeze alıyor. Çin Komünist Partisi, ülkede hakim olan sistem sonucu yolsuzluk yaptığı düşünülen devlet memurlarıyla ilgili öncelikle parti içi soruşturma yapıyor. Şüpheliler daha sonra savcıların yürüttüğü soruşturmalarla karşılaşıyor.

Çin’de hali hazırda büyük bir yolsuzlukla mücadele kampanyası devam ediyor. Ülkenin resmî haber ajansı Xinhua, Dejiang’ın duyurduğu yeni yasanın ilk olarak geçtiğimiz sonbaharda gerçekleştirilen önemli bir parti toplantısında ülkede hukukun üstünlüğünü güçlendirmek amacıyla ortaya atıldığını belirtti.

Xinhua haberinde “Yasama organı rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçları işleyenlere karşı çok acımasız bir ceza hazırlıyor” dedi.

2013 yılında Çin’in liderlik koltuğuna oturan  Xi Jinping, komünist partinin iktidarı elinde tutma kabiliyetini olumsuz etkileyecek seviyede ciddileşen yolsuzlukla mücadele edeceği sözü vermişti. Bu kapsamda ülkede çok sayıda üst düzey siyasetçi yargılanarak hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.