Yemen’de iç savaşın ayak sesleri

Yemen’de iç savaşın ayak sesleri

Yemen’de Şii Husiler’in ilerleyişi sürüyor. Cumhurbaşkanı Mansur Hadi ülkeyi terk etti.

Aden şehrinin Husiler tarafından ele geçirilmesi cumhurbaşkanlığı sarayının bombalaması nedeniyle ülkesini deniz yolu ile Yemen’den kaçan Hadi’nin, hangi ülkeye gittiği konusunda henüz bir bilgi bulunmuyor.

Yetkililer, savaş uçaklarının bugün cumhurbaşkanlığı sarayını bombaladığını ve buna uçaksavar toplarıyla karşılık verildiğini belirtirken, Cumhurbaşkanı’nın kardeşi Nasır Hadi, Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lach şehri tuday komutanı Tuğgeneral Faysal Receb’in de Hulisiler tarafından rehin alındığı iddia edildi.

ABD, başkent Sana’da Cuma günü Şii isyancıların kontrol ettiği iki camiye yapılan ve 137 kişinin ölümüne neden olan bombalı intihar saldırılarından sonra tüm personelini Yemen’den çekmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, çekilme kararının Yemen’deki güvenlik durumunun giderek kötüleşmesi üzerine alındığını açıklamıştı.

Şii Husi milislerinin Yemen’de yeniden kontrolü ele geçirmeye başlamasıyla birlikte Suudi Arabistan’ın sınıra asker sevkiyatı yaptığı da duyuruldu.

BM’nin Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer, pazar günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) yaptığı açıklamada, ülkenin iç savaşın eşiğine olduğu uyarısını yapmıştı.

Arap Baharı ayaklanmaları sırasında devrilen devlet başkanı Ali Abdullah Salih’le bağlantıları bulunan Şii Husi milisleri, Eylül ayında Sana’yı kuşatmış, Ocak ayında da cumhurbaşkanlığı sarayına girmişti. BM, Körfez ülkeleri ve bazı Batılı devletler ülkede Hadi’ye destek veriyordu.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.