Yaşamaz demişlerdi şimdi 37 yaşında

Yaşamaz demişlerdi şimdi 37 yaşında

Brezilyalı Claudio Vieira de Oliveira, eklem bozukluğu rahatsızlığıyla dünyaya geldi. Boyun tersliği olan Oliveira için doktorlar annesine oğlunun yaşamayacağını söyledi. Şimdi 37 yaşında olan genç adam, üniversite eğitimini tamamladı. Oliveira, “Çocukluğumdan beri çalışmayı ve bir şeylerle meşgul olmayı sevdim. Başkalarına bağımlı olmayı istemedim.” diyor.

Hayatta öyle hastalıklar var ki, sağlıklı insanlar ne kadar şükretse az. İşte o hastalıklardan birinden muzdarip Claudio Vieira de Oliveira. Brezilya’nın Monte Santo kentinde dünyaya gelen Oliveira’nın doktorları bile şaşırtan bir rahatsızlığı var: Boynu ters. Doktorlar, ailesine Oliveira’nın uzun yaşamayacağını söylemiş. O ise azmiyle herkesi şaşırtmış. Şimdi 37 yaşında olan genç adam, kalabalıklara ilham veren bir konuşmacı. Bunu nasıl başardığını şu sözlerle anlatıyor. “Çocukluğumdan beri çalışmayı ve bir şeylerle meşgul olmayı sevdim. Başkalarına bağımlı olmayı istemedim.”

Claudio Vieira de Oliveira, her 3 bin bebekten birinde görünen bir eklem bozukluğu rahatsızlığıyla (arthrogryposis) dünyaya gelmiş. Doktorlar anne Maria Jose’ye oğlunun yaşamayacağını söylemiş. Jose, “Komşularım bana ‘Oğlun nefes almakta bile zorlanıyor, zaten ölecek. Onu daha fazla besleme.’ diye yorumlarda bulunuyordu.” diyor. Oğluyla ilgilenmekten vazgeçmeyen anne Jose, onun zamanla herkes gibi her işini yapmaya başladığını anlatıyor. Jose, “Claudio sokakta yürümekten asla utanmıyordu, hatta dans edip şarkı söylüyordu.” diye konuşuyor. Hayata sıkı sıkıya bağlı olan genç adam, üniversite eğitimi alarak muhasebeci olmayı başarmış. Her işini kendisi yapan Oliveira, ağzıyla kalem tutup yazı yazabiliyor, dudaklarıyla cep telefonunu açıp cevap verebiliyor, radyo ve televizyon açabiliyor, bilgisayar kullanabiliyor. Ailesi de çocuklarının hayatını kolaylaştırıcı birtakım önlemler almayı ihmal etmemiş. Evlerini değiştiren aile, evdeki lamba düğmelerini, yatağı ve diğer eşyaları Oliveira’nın kullanacağı şekilde dizayn etmiş. Kendisini normal bir insan olarak gördüğünü söyleyen Oliveira, motivasyonunu başka insanlara aktarmak için konferanslar veriyor ve dünyanın dört bir yanından davetler alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.