Yarım milyon Musullu şehri terk ediyor

Yarım milyon Musullu şehri terk ediyor

Irak’ın ikinci büyük şehri Musul’un IŞİD terör örgütünün kontrolüne geçmesinin ardından on binlerce Musullu şehri terk etmek zorunda kalmıştı. Uluslararası Göç Örgütü, Musul’da son günlerde yaşanan olayların ardından kontrolün tamamen IŞİD’in eline geçmesiyle birlikte yaklaşık 500 bin kişinin şehri terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), son günlerde kontrolü sağlamak için savaştığı Musul’u ve Musul’un merkezi olduğu Ninova ilini dün ele geçirdi. Kontrolün IŞİD terör örgütünün eline geçmesiyle binlerce Musullu’nun şehri terk etmek zorunda kaldığı yönünde bilgiler geliyordu. Uluslararası Göç Örgütü bugün yayınladığı raporda 500 bin civarında kişinin Musul’dan kaçmak zorunda kaldığını açıkladı.

IŞİD dün Musul’un ardından Kerkük’ün güneyinde yer alan Tuzhurmatu’yu da ele geçirmiş, Kerkük’ün bazı ilçelerinde de çatışmalar yaşanmıştı. 45 bin civarında Türkmen’in de yaşadığı Tuzhurmatu’da Irak Türkmen Cephesi yetkililerinin saldırı olasılığına karşı halkı ikaz ettiği, Türkmenlerin büyük çoğunluğunun ise daha güvenli olan Kerkük, Süleymaniye ve Erbil kentlerine göç ettiğini bildirilmişti. IŞİD’in ayrıca Selahaddin’e bağlı Bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu öğrenilmişti. Kerkük Valiliği de sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Buna göre Kerküklüler gece 23.00 ile 04.00 arasında sokağa çıkamayacak.

Ayrıca, IŞİD militanlarının kontrolü ele geçirdikleri Tuzhurmatu’nun 3 kilometre batısındaki Türkmenler’in oturduğu Yengice Köyü’nde 2 Türkmen’i öldürdüğü, öldürülen kişilerin araçlarına el koyduğu belirtildi.

Öte yandan IŞİD’in rehin aldığı Türk şoför sayısının 32’ye yükseldiği ileri sürüldü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise dün yaptığı açıklamada şoförlerin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, onları bir an önce ailelerine kavuşturmak için yoğun bir mesai içinde olunduğunu belirtmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.