Yapay zekadaki son gelişmeler ütopya mı?

Yapay zekadaki son gelişmeler ütopya mı?

Akıl yürütme ve makine öğreniminin kesiştiği noktada çalışan bir araştırma bilimcisi, yapay zekadaki patlamayı Sanayi Devrimi’ne benzetiyor.

Hector Palacios, “O zamanlar ortalıkta yoktum,” diyor, “ama eskiden insanlar ‘Ben bir motor alacağım’ derdi. Bir süre sonra kimse motorları düşünmüyordu,” diyor Palacios. Motorlar, “birçok bağlamda pek çok özelleşmiş şey haline gelmek için” makinelere güç verdi.

San Francisco merkezli Ethnic Media Service’i tarafından organize edilen etkinlikte konuşan yapay zekanın ütopya olup olmadığını tartıştı.

Yapay zeka onlarca yıldır gelişiyor, ancak son zamanlarda bilimsel makaleler, yasal özetler ve haber hikayeleri yazan sohbet robotlarının ortaya çıkması, birçok kişinin bir gün bir robotun onların yerini alacağından korkmasına neden oldu. Yine de diğerleri, yapay zekanın eğitim, gazetecilik ve bilim gibi alanlarda devrim yaratma potansiyeline işaret ediyor.

FTC başkanı Lina Khan kısa bir süre önce, AI’nın kritik yenilikler sağlayabileceğini, ancak aynı zamanda “dolandırıcılığı hızlandırabileceğini ve ayrımcılığı otomatikleştirebileceğini” söylediğinde, bu gelişen teknolojinin doğasında var olan çelişkileri özetledi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, yapay zekayı tartışmak için geçen hafta dört Büyük Teknoloji firmasının üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi.

Yönetim, üç saatlik toplantının ardından yaptığı açıklamada, şirketlerin ürünleri hakkında daha açık olmaları ve bu ürünlerin kötü oyunculardan uzak tutulmasının önemi hakkında “açık ve yapıcı bir tartışma” yapıldığını söyledi.

YANLIŞ BİLGİLER HIZLANIYOR MU?

“Eskiden bazı metinleri hemen görürdük ve ‘Ah, evet, bu tamamen bir insan tarafından yazılmış’ dedik. Ancak bu artık doğru değil” diyor Palacios.

Örneğin, Cumhuriyetçi Ulusal Komite, Başkan Biden’ın yeniden seçilmek için aday olduğunu açıklamasına yanıt olarak geçen hafta 30 saniyelik bir spot yayınladı. Reklam, Çin’in Tayvan’ı işgal ettiğini ve 80 bin göçmenin Güney sınırını ezdiğini gösteren sahte görseller gösteriyordu; bunların hepsine aralarına toplumsal huzursuzluğun rahatsız edici görüntüleri serpiştirilmişti.

Ekranın sol üst köşesinde zar zor fark edilen bir sorumluluk reddi beyanı şuydu: “Tamamen AI görüntüleri ile oluşturuldu.”

Palacios, geçen hafta bir haber brifinginde gazetecilere verdiği demeçte, “Yapay zeka yazılımdır” diyerek, teknolojinin matematiğe dayandığını ve algoritmaların büyük dil modelleri (LLM’ler) ile bir adım daha ileri götürdüğü karmaşık hesaplamalar yapabildiğini belirtti.

Generative AI, büyük veri kümelerinden yeni içerik oluşturmak için bilgisayarları ve LLM’leri kullanır. LLM’ler özellikle metin tabanlı içerik oluşturmak için tasarlanmıştır.

Dr. Christopher Dede, Harvard’ın Eğitim Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırma görevlisi ve Ulusal Yapay Zeka Yetişkin Eğitimi ve Çevrimiçi Eğitim Enstitüsü Araştırma Direktörü Yardımcısıdır. Dede, inanılmayacak kadar güzel bir öğrenci kompozisyonu okuduğunda, bunun için fazla endişelenmez. İntihal, LLM’lerden çok daha uzun süredir var.

“Yani, Harvard’daki çevrimiçi kursumda bahar döneminin başında, öğrencilerle üretken yapay zeka hakkında konuşarak 5 dakika geçirdim ve ‘Üretken yapay zekayı kullanabilirsiniz ve bu konuda akıllıysanız, biz söylemek mümkün olmayacak.’”

Ancak bir iş görüşmesine gittiklerinde ve yarım saat içinde bir pazarlama planı hazırlamaları istendiğinde, onları şöyle uyarıyor: “Pazarlama planınız yapay zekadan çıkandan çok daha iyi değilse, gitmeyeceksiniz.” işe almak için.”

YAPAY ZEKANIN GELECEĞİ

Dede, öğrencilerine yapay zekayı bir ikame olarak değil, bir ortak olarak düşünmelerini söyler; bu, Star Trek’i seven genç bir yüksek lisans öğrencisiyken edindiği bir içgörüdür.

“Star Trek, the Next Generation’da, bilge insan yıldız gemisi kaptanı Kaptan Picard’a sahipsiniz ve ardından bir insana benzeyen ama aslında bir android, bir makine olan Data’ya sahipsiniz.”

“Veriler, birkaç saniye içinde çok büyük miktarda veriyi absorbe etme ve hesaplama denilen hesap yapma denilen şeyi yapma yeteneğine sahiptir. Kaptan Pickard’ın muhakeme uygulamalı bir tür bilgeliği var ve bu yüzden yıldız gemisinden sorumlu olan o ve iyi kararlar vermesine yardımcı olmak için Data’nın hesaplamalı tahminlerini kullanıyor.

Dede, Data’nın Picard’ın insan deneyimini artırdığını ve iki ortağın kendi başlarına yapamayacakları şeyleri birlikte yaptığını söylüyor.

“Bunu daha az fantastik bir şekilde göstermek için, artık AI ortakları olan kanser uzmanları, onkologlar var. AI, hiçbir kanser uzmanının yapamayacağı bir şey yapabilir.

Her sabah çevrimiçi olarak 1.500 tıp dergisini tarayabilir ve belirli bir hastanın tedavisinde yeni bir şey olup olmadığını görebilir. Çeşitli tedavilerden geçen benzer hastaların dünya çapındaki tıbbi kayıtlarını tarayabilir ve neyin işe yarayıp neyin yaramadığına dair tavsiyeler alabilir” diyor.

Ancak yapay zekanın kararları vermesini asla istemezsiniz çünkü doktor, yapay zekanın bilmediği şeyleri bilir. Doktor acıyı ve ölümü bilir. Doktor, kültürlerin ölüm, bunun bir birey kadar aile üzerindeki etkileri vb. hakkında farklı bakış açılarına sahip olduğunu anlar.

“AI bunların hiçbirini anlamıyor. Bu, uzaylı bir zeka türü” diyor Dede. Ve bazen gerçekten esiyor.

Yapay zeka hatalarını izleme
Sean McGregor, makine öğreniminde doktorasını aldı. IBM Watson AIX’in baş teknik danışmanıydı.

ÖDÜL ve Responsible AI Collaborative’i kurdu. Gerçek dünyadaki AI performansını indekslemek için bir AI Olay Veritabanı geliştiriyor.

Temel olarak, McGregor dünyayı yapay zeka hataları için araştırıyor.

Çin’de bir kadın, AI bir otobüsün yan tarafındaki görüntüsünü aldığında kırmızı ışıkta geçtiği için alenen utandı. 2021’de, AI’nın “KNI9TER” yazan bir gömlek giyen bir kadının fotoğrafını çekmesinin ardından İngiltere’nin Bath kentinde bir adamın otobüs şeridinde araba kullandığı için alıntı yapıldı. Adamın plakasına çok benziyordu.

“Veritabanının yaptığı şey, dünyada meydana gelen bu olayların her birini toplamak ve onlara bir numara koymak.” Amaç, diyor McGregor, “

Bu arada Palacios, yapay zekanın potansiyel uygulamaları ve etkileri hakkındaki tartışmaların varoluşsal gidişatının daha ince bir noktayı gözden kaçırdığını söylüyor.

“Yapay zeka devrimiyle pek çok şey olacak ve muhtemelen en büyük sürprizler küçük ayrıntılarda ortaya çıkacak.”