WSJ: ABD, Ankara’ya YPG teminatı verdi

WSJ: ABD, Ankara’ya YPG teminatı verdi

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ABD’nin Suriye sınırında Fırat Nehri batısında IŞİD’den temizlenecek bölgeye PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin girmesine müsaade edilmeyeceği garantisi verdiğini yazdı.

ABD ise Pazartesi günü İncirlik’ten ilk kez kalkan bir insansız hava aracıyla Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’i vurduğunu duyurdu.

Washington ve Ankara, Türk üslerinin ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona açılmasına ilişkin geçen ay sonu varılan mutabakatın ardından operasyonlar için hazırlıkları tamamlıyor. ASEAN toplantısına katılmak üzere gittiği Malezya’da Amerikalı muhatabı John Kerry ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD uçaklarının gelmeye başladığını belirterek, yakın zamanda IŞİD ile kapsamlı mücadelenin başlamış olacağını söyledi.

Washington’dan dün yapılan açıklamada ise ilk kez İncirlik’ten kalkan bir insansız hava aracıyla Pazartesi günü Suriye’nin kuzeyindeki  IŞİD hedefinin vurulduğu duyuruldu. Taraflar arasında Suriye içinde bir güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin de bir mutabakat sağlanıp sağlanmadığı konusundaki belirsizlik ise sürüyor. Ancak ABD’nin, sınırda IŞİD unsurlarından temizlenecek bölgelere, PKK’nın Suriye kolu PYD güçlerinin girişine izin vermeme konusunda Ankara’ya güvence verdiği iddia edildi.

Amerikan Wall Street gazetesinin haberine göre iki ülke, IŞİD’in sınırdan püskürtülmesi planının, söz konusu bölgeye Kürt militanların yerleşmesine kapı aralamamasına dair mutabakata vardı.

Tarafların, Suriye sınırında Fırat Nehri’nden 110 kilometre batıya uzanacak ve 60 kilometre derinliğe sahip olacak IŞİD’den arındırılmış bir güvenli bölge oluşturulması için anlaştığı iddia edilmişti.

Ankara, Suriye’de ılımlı muhalefetin ve eğit-donat programına katılan muhaliflerin yerleştirilmesi planlanan bu bölgenin, PYD’nin kontrolüne geçmesinden endişe ediyor. Ankara, PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin Suriye’de bağımsızlık hedefiyle mücadele ettiğini belirterek, Türkmen ve Araplara yönelik de etnik temizlik uyguladıklarını ifade ediyor.

Türkiye, YPG’nin Tel Abyad’ın kontrolünü IŞİD’den alırken ABD’nin hava desteği sağlamasını eleştirmişti. PYD, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesiyle sınır komşusu Tel Abyad’ı alarak Cizire ile Kobani kantonunu birleştirmiş, Türkiye sınırında kesintisiz kontrol için geriye Fırat’ın batısından Afrin’e uzanan hat kalmıştı.

PYD: FIRAT’IN BATISINA GEÇECEĞİZ

Kobani kantonu dış ilişkiler sorumlusu İdris Nassan, hafta başında yaptığı açıklamada, ABD ile yakın çalışacaklarını ancak Fırat’ın batısına geçmeme konusunda herhangi bir taahhütte bulunmadıklarını söyledi. Nassan, Fırat’ın doğusundaki bölgelerin IŞİD’den temizlenmesinin ardından nehrin batısını da  “özgürleştirmeyi” planladıklarını ifade etti. Ancak bu bölgeye YPG militanlarının girmesi Ankara için kırmızı çizgi.

WSJ, ismini vermediği üst düzey bir Türk yetkilinin, “Bu kırmızı çizgimizdir. IŞİD’den arındırılacak bölgede hiç Kürt yok. Bu konuyu zorlamak yeni bir etnik temizlik dalgasını tetikler ki bu bizim için kabul edilemez bir şey” ifadelerini kulandı. YPG’yi de bu çizgiyi aşmamaları konusunda üstü kapalı olarak uyaran yetkili, “Türkiye’nin PKK teröristlerinin saldırılarına nasıl tepki verdiğini gördüler. Bu, YPG için de caydırıcılık oluşturmalı” dedi.

Ancak gazeteye bilgi veren Amerikalı üst düzey bir yetkili ise bu bölgede YPG güçlerine bel bağlamayacakları konusunda taahhütte bulunmalarına rağmen söz konusu alanda Kürt militanlarla IŞİD’e karşı çalışmak için esneklik payı istediklerini aktardı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.