Wikileaks kurucusu Assange cezaevinde evleniyor

Wikileaks kurucusu Assange cezaevinde evleniyor

Wikileaks’in kurucusu Julian Asssange uzun zamandır birlikte olduğu avukat Stella Moris ile Londra’nın güneydoğusundaki yüksek güvenlikli cezaevinde evlenmeye hazırlanıyor. Bugün yapılacak küçük törene yalnızca dört konuk katılacak. Bunların ikisi resmi nikah şahitleri ikisi ise cezaevi gardiyanları olacak.

Amerikalı yetkililer Londra’da cezaevinde tutulan Assange’ın Wikileaks aracılığıyla yaklaşık 10 yıl önce ABD’nin gizli askeri kayıtlarını ve diplomatik yazışmalarını açığa çıkarmak dahil 18 suçtan yargılanması için ülkeye teslim edilmesini istiyor.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen 50 yaşındaki Avustralyalı Assange, 2019’dan bu yana Belmarsh Cezaevi’nde kalıyor. Assange daha önce yedi yıl boyunca Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.

Assange, büyükelçilikte yaşadığı sırada Moris’ten iki çocuk sahibi olmuştu. Yaklaşık 10 yaş daha genç olan Stella Moris, Assange ile 2011’de hukuk ekibinde avukatlık yapmaya başladığı sırada tanışmıştı. Reuters haber ajansına göre ikilinin ilişkisi 2015’te başladı.

Nikah memuru tarafından yapılacak tören, cezaevinin ziyaret saatleri içinde gerçekleştirilecek. Yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi, çocuk katili Ian Huntley gibi isimlerin de kaldığı yer olarak biliniyor.

Cezaevi, tören sırasında fotoğrafçı ya da gazetecilerin tanık olarak bulunmasına izin vermedi.

Guardian gazetesine makale yazan Moris, ‘‘Sanırım Julian’ın halk tarafından bir insan gibi görünmesinden endişe ediyorlar. O sadece bir isim değil; bir insan. Bu korkuları Julian’ın ne pahasına olursa olsun, nikah gününde bile hatta en çok da nikah gününde kamuoyu önünde görünmez olmasını istediklerini gösteriyor’’ dedi.

Amerikanin Sesi