Washingtonlu uzmanlar Soçi Olimpiyatları endişelerini tartıştı

Washingtonlu uzmanlar Soçi Olimpiyatları endişelerini tartıştı

Rusya’da 7 Şubat’ta başlayacak Soçi Olimpiyatları öncesi Kış Olimpiyatları Raportör Yardımcısı Boris Nemtsov ve Hudson Enstitüsü’nden akademisyen Richard Weitz, ortaya atılan yolsuzluk iddiaları ve güvenlik sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde açıklamalarda bulunan Kış Olimpiyatları Raportör Yardımcısı Nemtsov yolsuzluk iddialarıyla ilgili, “Putin’in resmi propagandasında paranın hükümete ait olmadığı ve özel yatırımcılardan geleceği belirtilmişti. Bu yüzde yüz yalan. Paranın hepsi devletten geliyor” şeklinde konuştu.

Raporlara göre stadyumların maliyetinin son iki organizasyondaki stat maliyetlerinden 4 kat daha fazla olduğunu belirten Nemtsov, “25 ila 30 milyar dolar zimmete geçirildi ve bu para Putin ile Putin’in kiraladığı inşaatları yapan şirket sahipleri arasında paylaşıldı” dedi.

Kararın idari bir karar olmasından dolayı ortada herhangi bir belge olmadığını da kaydeden Nemtsov, “Paraların nereye gittiği bilinmiyor” şeklinde konuştu. Nemtsov, bu yüzden yolsuzluğun ortaya çıkarılmasının imkânsız olduğunu belirterek, “Bu yüzden gerçeğin ne olduğuna dair bir araştırma yapmak mümkün değil. Benim fikrim bu konuda uluslararası bir mahkeme kurulması” dedi.

Aralarında ABD Başkanı Obama’nın da bulunduğu birçok dünya liderinin oyunlardaki seremoniye katılmayacağını açıklamasıyla ile ilgili olarak ise Nemtsov, “Bu elbette politik bir oyun. Oraya katılmak Putin’i desteklemek anlamına gelir” diye konuştu.

Soçi’de terör saldırılarının en büyük korku olarak görülmesi konusunda Nemtsov, bu konunun bir sorun teşkil etmeyeceğine inandığını belirterek, “Durum KGB’den dolayı kontrol altında olacaktır. Putin tüm birlikleri Soçi’ye gönderecektir” dedi. Nemtsov, ayrıca gerçek sorunun yapılan kalitesiz yapılar olacağını ifade etti.

Hudson Enstitüsü’nden öğretim üyesi Richard Weitz ise, Soçi’deki olimpiyatın maliyetinin çok olduğunu belirterek, bu tarz bir girişimin yapılacağını zannetmediğini ifade etti. Weitz ayrıca, “Kış Olimpiyatları oldukça pahalı bir organizasyon ve diğer olimpiyat nazaran daha fazla para harcanıyor. Aslında tesislerin maliyeti çok tutmuyor fakat yerel altyapı maliyetleri ve binalar için harcanan paralar çok fazla. Soçi’yi belki de oraya bir kış merkezine dönüştürmeye çalışıyorlardır. Çünkü orası bir yaz merkezi ve komitenin aldığı kış olimpiyatları kararı saçma. Bence yaz oyunları için uygun olan bir bölgeye kış oyunlarının verilmesinden dolayı bu durum Olimpiyat Komitesi’nin bir yanlışı” dedi.

Kış oyunlarının Putin’in prestiji açısından da büyük önem taşıdığını belirten Weitz, “Olimpiyatları gerçekleştirmek, Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak bu tür organizasyonlar Putin’in Rusya’nın uluslararası arenadaki prestijini arttırması bakımından önemli” dedi. Terör saldırıları hakkında da açıklama yapan Weitz, saldırıların sorun teşkil edebileceğini ama bunun Soçi’de olmayacağını belirterek, “Bence olimpiyatlarda terör riski düşük. Eğer Soçi’de güvenlik güçleri sayısı arttırılırsa bölgede sorun yaşanmayacaktır. Ben asıl savunma konusunda zayıflayacak Moskova ve Volgograd bölgeleri hakkında endişeleniyorum” diye konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.