Washingtonlu uzmanlar: Kutuplaştırma siyaseti endişe veriyor

Washingtonlu uzmanlar: Kutuplaştırma siyaseti endişe veriyor

ABD’nin başkenti Washington’daki tanınmış Türkiye uzmanları ABD’de Erdoğan’ın Türkiye’yi başkanlık sistemine götürmeye devam etmesi halinde ülkedeki kutuplaşmanın devam edeceğini yönünde bir algı olduğunu dile getirdi. Uzmanlar ABD’nin Erdoğan üzerinde ağırlığı olacak bir siyasetçiden yana olacağına ifade etti.

Başkent Washington’daki üç önemli düşünce kuruluşunun tanışmış Türkiye uzmanları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığı cumhurbaşkalığı seçimlerini Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Brookings Enstitüsü Türkiye ve Ortadoğu Uzmanı Ömer Taşpınar, Erdoğan’ın yüzde 52 bandında oy almasının çok büyük bir zafer olmasa da birinci turda geçmesinin önemli bir başarı olduğunu dile getirdi. Seçimlerin Washington’da nasıl algılandığını değerlendiren Taşpınar, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin Washington için sürpriz olmadığını dile getirdi.

WASHINGTON GÜÇLÜ BAŞBAKANDAN YANA

Washington’un Türkiye’yi Rusya gibi otokrat bir sistem haline getirecek başkanlık sisteminden endişe duyduğunu belirten Taşpınar, “Yüzde 60 ile kazanmış olsa belki başkanlık sistemini daha rahat getirebileceği yönünde bir izlenim olabilirdi ve daha endişe duyulabilirdi.” dedi. Taşpınar, Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi başkanlık sistemine götürmekta ısrarcı olması halinde Türkiye’deki kutuplaşmanın devam edeceğine yönelik bir kaygı olduğunu ifade etti.

Washington yönetimin güçlü bir başbakandan yana olcağını ifade eden Taşpınar, “Bence Washington, Abdullah Gül’ün bir şekilde partinin başına geçip Başbakan olmasını tercih ederdi. Washington’da Abdullah Gül’ün Türkiye’deki tansiyonu düşürecek bir isim olduğunu söyleyen çok kişi var. Tahminimce Washington, başbakan üzerinde etkili olabilecek, başbakan gel dediğinde ‘evet’ demeyecek, kendi ağırlığı olabilecek bir başbakan olmasını tercih eder.” dedi. Taşpınar, uzun süredir Başbakan Erdoğan ile görüşmeyen Başkan Obama’nın nezaketen bir tebrik telefonu etmesinin muhtemel olduğuna ifade etti.

SEÇİMLER ABD’DE SES GETİRMEDİ

German Marshall Fund Türkiye Uzmanı Dr. Joshua Walker, ABD’de gündemin Irak olması nedeniyle Türkiye’deki seçimlerin fazla ses getirmediğini söyledi. Türkiye’deki kutuplaşma ve onca probleme rağmen Erdoğan’ın seçimi kazanmasının kendisi için önemli olduğunu belirten Walker, bununla birlikte Türkiye’yi takip edenlerin bu sonuca şaşırmadıklarını dile getirdi.

Özellikle seçim sürecinde Erdoğan’ın kullandığı sert dilin Washington’da anlaşılmasının mümkün olmadığını ifade eden Walker, Beyaz Saray’ın Erdoğan ile çalışmak zorunda olduğunu ve ilişkilerin Türkiye’deki iç meselelerden ziyade dış politikaya odaklanacağını kaydetti. Walker,  “ABD-Türkiye ilişkilerinin bundan sonra daha iyi olacağını düşünüyorum. İlişkiler genelde dış politika üzerine olacaktır. Ne zaman ilişkiler Türkiye’nin iç politikasına yönelse Washington sorun yaşamaya başlıyor. Çünkü Ankara’da neler olduğunu tam olarak anlayamıyorlar. Bundan sonra ilişkilerde, “Türkiye’nin kendi bölgesinde neler yapacak?”, “ABD’ye IŞİD ile mücadelede nasıl destek olacak?”, “Kaçırılan Türk diplomatlar nasıl kurtarılacak?” gibi soruların gündemde olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

KUTUPLAŞTIRMA SİYASETİ İŞE YARADI

Amerikan Kalkınma Merkezi (CAP) Türkiye Uzmanı Michael Werz, seçim zaferinin AKP’nin değil Erdoğan’ın olduğunu ifade etti. Kutuplaştırma siyasetinin işe yaradığını ve muhalefetin ağır yara aldığınu belirten Werz, “Türkiye’de bir çok insan daha uzlaştırıcı bir uslüp umudu taşıyor ama şu durumda bu sadece bir hüsnü zandan ibaret görülüyor.” dedi.

Werz, “Erdoğan’ın 10 yıllık iktidarın ardından bir kez daha çoğunluk oyu ile kazanmasıyla haklı olarak hiç kimseye borçlu olmadığı düşüncesine kapılabilir.” ifadelerini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.