Washington’da ‘yolsuzluk’ semineri

Washington’da ‘yolsuzluk’ semineri

 

ABD’nin başkenti Washington’da faaliyet gösteren Rumi Forum Türkiye’de yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası yaşanan gelişmelerin ele alındığı bir seminer düzenledi.  “Türkiye 2014: Zorluklar ve Beklentiler” başlıklı programa katılan konuşmacılar son dönemde AK Parti politikalarında büyük değişim görüldüğünü vurguladı.

Türkiye’de yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası yaşanan kriz ortamı Washington’da da yakından takip ediliyor. Konuyla ilgili bazı düşünce kuruluşları ve sivil organizasyonlar tarafından son iki haftada 5 farklı seminer düzenlendi.

“Türkiye 2014: Zorluklar ve Beklentiler” başlıklı seminere Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Dağı ile German Marshall Fund Türkiye uzmanı Dr. Joshua Walker konuşmacı olarak katıldı.

İlk sözü alan Prof. Dr. İhsan Dağı, AK Parti 2002 yılında iktidara geldiğinde Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Bülent Arınç ve Abdullah Gül gibi liderlerin de partide önemli yer tuttuğunu vurguladı. Diğer isimlerin etkisizleşmesi ile Ak Parti’ye Başbakan Erdoğan’ın partisi olarak bakıldığını dile getiren Dağı, “Sadece parti değil hükümet politikaları ve ülkenin kaderini belirleyen kişi.” dedi.

Son dönemde AK Parti politikalarında dramatik bir şekilde değişim yaşandığını vurgulayan Dağı, demokrasi, hukuk kuralları ve insan hakları gibi değerlerden hızla uzaklaşılmasının sorunları beraberinde getirdiğini ifade etti. Dağı,  Gezi Parkı ve Yolsuzluk skandalı sonrası AK Parti’nin tutumunu buna örnek gösterdi.

Son olarak Türkiye’nin önünde ülkenin geleceğini belirleyecek iki kritik seçim olduğuna dikkat çeken Dağı, Cumhurbaşkanlığı yarışında Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan’ın isimlerinin anıldığını iki ismin karşı karşıya gelmesi durumunda, Abdullah Gül’ün daha şanslı olabileceğini söyledi.

 

BENZER KRİZLER GEÇMİTE DE YAŞANDI

Türkiye uzmanı Dr. Joshua Walker ise bugünlerde yaşananlara benzer bazı krizlerin geçmişte de yaşandığını söyledi. Türkiye’yi yakından takip eden insanlar AK Parti için ‘lale devri’nin bir gün elbet sona ereceğini tahmin edebildiklerini ifade eden Walker, Türk siyasetinde her ne kadar olumsuz bir tablo çizilse de gelecek adına pozitif olduğunu söyledi.

AK Parti ile Hizmet Hareketi arasında geçmişteki olumlu ilişkiye değinen Walker, “Aradaki gerginliğe ne isim verirseniz verin bu insanları şoke etti. Çünkü adete bir kardeş kavgası görüyoruz. Bazen en kötü kavgalar aile içinde olur.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimileri hakkında da konuşan Walker, “Türk siyasetindeki iki önemli isim Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan bu zaman kadar aynı takımda oldular. Buradaki soru bu iki kişiden hangisi sonraki Cumhurbaşkanı olacak. Ama biz Türkiye’nin yeni nesil liderlik anlayışının ne olacağını düşünmüyoruz. Şuanki büyük problemleri aşmaya yardımcı olacak yeni nesil liderlik nerede? 17 Aralık’tan gördüğümüz yolsuzluk iddiaları doğru da olsa yalan da olsa ortada yanlış birşeylerin olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.