Washington-Yeni Delhi hattındaki diplomatik kriz tırmanıyor

Washington-Yeni Delhi hattındaki diplomatik kriz tırmanıyor

Hindistan ile ABD arasında diplomatik krize sebep olan Yeni Delhi’nin New York’taki iki numaralı diplomatı Devyani Khobragade, ABD jürisi tarafından suçlu bulunarak sınır dışı edildi.

 

Büyükelçi yardımcısı olan Khobragade’nin sınır dışı edilmesine misilleme olarak Hindistan hükümeti ise Washington’ın Yeni Delhi Büyükelçiliği’nden eşdüzeyde bir diplomatın görevine son vermesini ve ülkesine geri yollamasını istedi.

 

Khobragade, 12 Aralık 2013’te vize belgesinde usulsüzlük ve hizmetçisine verdiği ücreti doğru beyan etmemekten tutuklanmıştı. Çocuğunu okula bıraktıktan sonra sokak ortasında gözaltına alınan üst düzey diplomat, bir süre adi suçlar işlemiş kişilerle birlikte aynı nezarethanede kalmıştı. Dava sonucunda jüri, büyükelçi yardımcısının suçlu olduğuna karar verdi. ABD makamları, Khobragade’ye tam dokunulmazlık başvurusunun da kabul edildiğini, ancak mahkemece suçlu bulunduğu için ülkeyi terk etmesi gerektiğini bildirdi. Dokunulmazlığı olan Khobragade hakkında Amerikan mahkemesince verilen kararın ise nihai olduğu açıklandı. İki ülke arasında 1 aydır süren kriz boyunca Washington tarafından gelen açıklamalardan tatmin olmayan Hindistan hükümeti, ABD’den Khobragade’nin “aşağılanması” sebebiyle özür talep etmişti. Talebi kabul görmeyen Hindistan, önce Yeni Delhi’deki Amerikan Büyükelçiliği çevresindeki üst düzey korumayı kaldırdı. Daha sonra ABD’li diplomatların havaalanı kartlarını ve vergisiz eşya sokma haklarını iptal eden Hindistan, en son Amerikan elçiliği içindeki havuzlu, tenis kortlu kulübü kapattığını açıkladı. Dahası, herhangi bir ABD’li diplomatın trafik kurallarına dahi uymadığı takdirde cezalandırılacağını duyurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.